Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen vad i motionen anförs om att utarbeta en övergripande miljöpolicy för riksdagens arbete.
Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen vad i motionen anförs om att utarbeta ett miljöledningssystem för riksdagens arbete.
Många stora företag och arbetsplatser har sedan länge infört miljöpolicy och miljöledningssystem. Att minimera sin egen miljöpåverkan är naturligt för dem som vill bete sig ansvarsfullt gentemot kommande generationer. I Sveriges riksdag har tagits många beslut som reglerar verksamheters miljöpåverkan. Även kommande riksdagar kommer att med hjälp av skatter, lagar och övriga styrmedel som står oss till buds sträva efter att utvecklingen ska bli långsiktigt hållbar. Men det är också rimligt att vi som arbetar i riksdagen ställer minst lika höga krav på oss själva.
I dag finns vare sig en övergripande miljöpolicy eller ett miljöledningssystem för arbetet i riksdagen. Det innebär givetvis inte att det saknas miljöhänsyn. Många riksdagsledamöter försöker väga in klimataspekten vid valet av färdsätt. Förvaltningen har miljökriterier vid upphandling av exempelvis papper. Men det är alltför många energikrävande apparater som är påslagna även nattetid. I alltför många rum lyser lamporna utan att någon människa är där. Den senaste omgången datorer till ledamöter är behandlade med bromerade flamskyddsmedel trots att det finns alternativ som är bättre för miljön. Det finns inget upparbetat system för cyklar som kan användas för ledamöternas och de anställdas näraliggande tjänsteärenden. Sortering och omhändertagande av avfall lämnar en del övrigt att önska. Pappersförbrukningen kunde sannolikt vara väsentligt lägre. Andelen ekologiska produkter i livsmedelshanteringen lär inte leva upp till det nationella mål riksdagen har beslutat om.
Mot bakgrund av ovanstående behöver vi upprätta en övergripande miljöpolicy och ett miljöledningssystem som systematisk minskar den negativa miljöpåverkan riksdagen i dag ger upphov till.