Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ändrade regler gällande personval.
I Sverige har vi sedan ett antal val tillbaka haft inslag av personval. Detta inslag har gett alla väljare en möjlighet att utöver partirösten också kunna rösta på en enskild person. Det är med andra ord en kombination av traditionellt partival och personval.
Personvalsinslaget är positivt och vitaliserande, inte minst då det ger väljaren en bättre möjlighet att välja sin kandidat och senare kunna utkräva ett tydligare ansvar. För att en person ska kunna bli personvald till en direktvald kommunfullmäktige- eller landstingsfullmäktigeförsamling krävs att minst 5 % av de röstande på ett parti röstar för en enskild kandidat. I riksdagsvalet ligger gränsen på 8 %.
Utsikterna för en kandidat att bli personvald och möjligheterna för väljarna att välja en viss person bör rimligen inte skilja mellan kommun-, landstings- och riksdagsval. Det är därför rimligt att nivån för att bli personvald till riksdagen sänks till samma nivå som valen till kommuner och landsting, det vill säga 5 %. Detta skulle ge väljarna ökat inflytande samtidigt som kandidater får tydligare incitament att aktivt bygga förtroende i sin valkrets.