Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda frågan om möjligheter för riksdagsledamöter att ta tjänstledigt för studier.
För att främja ledamöters kompetens och oberoende föreslår jag att det tillsätts en utredning för att se över möjligheterna för riksdagsledamöter att ta tjänstledigt för att ägna sig åt studier under pågående mandatperiod.
Skälen att vilja ägna sig åt studier på heltid kan vara många. T.ex. skulle ledamöter som kommit in i riksdagen utan slutförd examen vilja slutföra denna utan att för den skull förlora sin plats i riksdagen. Andra vill eventuellt ägna en tid åt att studera ämnen man upptäckt är viktiga i uppdraget. Det kan t.ex. handla om att en ledamot vill lära sig ett språk, grunderna i statsvetenskap, juridik, ekonomi eller annat. Någon ledamot kanske önskar ägna sig åt vidareutbildning och fördjupning för att följa med i de senaste teorierna och diskussionerna och få möjlighet att knyta kontakter inom området.
I vårt grannland Danmark är möjligheterna till tjänstledighet för ledamöter av Folketinget stora. De danska reglerna om tjänstledighet för Folketingets ledamöter återfinns i forretningsordenens § 41. Paragraf 41 stk. 3, litra C öppnar för stora möjligheter till tjänstledighet, i princip obegränsade, eftersom det inte utgår någon ekonomisk ersättning under tjänstledigheten. Bestämmelsen har t.ex. utgjort grund för tjänstledighet för en masterutbildning vid ett amerikanskt universitet.
En utredning som ser över möjligheterna för tjänstledighet för riksdagsledamöter ska syfta till att göra det möjligt att göra ett uppehåll för studier, men eventuellt också utreda om skälen för tjänstledighet bör utökas ytterligare. Restriktioner vad gäller tidsutsträckning och kvalitetssäkring av studier bör ses över. Till exempel kan kravet vara att studierna ska vara studiemedelsberättigade.