Motion till riksdagen
2006/07:K229
av Tomas Tobé (m)

Sändningseffekt för SR och den kommersiella radion


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hur sändningseffekten för Sveriges Radio och den kommersiella radion kan förändras för att skapa utökad konkurrens och spridning av samhällsinformation.

Motivering

De kommersiella radiostationerna i Sverige måste få mer rimliga förutsättningar vad gäller sändningseffekt för att kunna konkurrera om lyssnarna med Sveriges Radio samt för att kunna sprida viktig samhällsinformation. I dag sänder SR med 30 000 till 60 000 watt per sändare medan de kommersiella sändarna är begränsade till 1 000 watt (ett fåtal orter har 3 000–5 000 watt). Det finns utrymme för utökad sändningseffekt, och PTS kan bevilja en sådan höjning om den politiska viljan så medger.

Det finns anledning att ifrågasätta om Sveriges Radio fortfarande behöver sända med nuvarande sändningsstyrka eftersom det finns nya tekniska lösningar som optimerar hörbarheten av sändare på en betydligt lägre effekt utan att drabba kvaliteten. Det frekvensutrymme som frigörs genom en sänkning av SR:s sändare skulle kunna användas till fler kanaler, vilket vore en välkommen utveckling.

En tidigare motivering till SR:s höga sändningseffekt har varit för att kunna informera befolkningen vid allvarliga olyckor eller andra akuta situationer. Det är ett hållbart argument, men vi behöver nu anpassa radion till en ny situation. I dag lyssnar över hälften av befolkningen under 50 år på kommersiell radio, vilket betyder att denna del av befolkningen inte kan garanteras samma information som de som lyssnar på SR. Den kommersiella radion ingår i det system som kallas VMA (Viktigt meddelande till allmänheten), men med de låga sändningseffekterna kan hörbarheten inte garanteras på samma sätt som för dem som lyssnar på SR:s kanaler.

En ny teknik som kallas SynchroCast möjliggör även för FM-kanaler att sända på samma frekvens i hela landet. Detta skulle ytterligare frigöra utrymme på FM-bandet för fler radiokanaler, både lokala och nationella.

Genom att frigöra utrymme på FM-bandet kan en steglös övergång till digitala sändningar göras. Det finns i dag lösningar där digitala signaler ”bakas in” i nuvarande FM-signal och konsumenterna själva kan välja när de vill köpa en ny mottagare. Förenklat kan man säga att processen kan liknas med övergången från mono- till stereosändningar.

En översyn behöver således göras om hur sändningseffekten för Sveriges Radio och den kommersiella radion kan förändras.

Stockholm den 27 oktober 2006

Tomas Tobé (m)