Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om möjlighet för kommuner att anordna extraval.
De senaste valen har lett till svårigheter att konstruera fungerande och hållbara majoriteter i alltfler kommuner, landsting och regioner. På flera håll har majoriteter fallit under pågående mandatperioder och kommunen har fått leva med hoppande majoriteter, vilket naturligtvis inte är bra. Det ger ingen tydlig, konsekvent och stabil styrning av den kommunala verksamheten, och det blir oklart vad politiken egentligen vill. Otydligheten riskerar att gå ut över kvaliteten i verksamheten. Än allvarligare är dock att medborgarna inte kan utkräva ansvar. För vem skall man utkräva ansvar av om det inte finns någon majoritet?
Det vore rimligt om en kommun i ett läge när majoriteten fallit kan gå tillbaka till medborgarna och be dem välja en ny fullmäktigeförsamling.
Än viktigare kanske det blir efter det senaste valet, då Sverigedemokraterna fick många mandat i flera kommuner där det kanske blir omöjligt att hitta fungerande majoriteter utan att Sverigedemokraterna får något inflytande. Även i sådana lägen bör det vara möjligt med extraval för att lösa dödlägen.
Extraval kan också vara ett sätt att vitalisera demokratin. Det skulle stärka det kommunala självstyret och den representativa demokratin. Det finns heller inga principiella skäl till att tillämpa ett annat synsätt på den lokala politiken än på den nationella, där möjlighet till extraval finns. Så argumenterade bl.a. Demokratiutredningen 2000, men fortfarande har inget hänt. Nu borde det vara dags.