Riksdagen tillkännager för riksdagsstyrelsen som sin mening vad i motionen anförs om en permanent EU-flagga i riksdagen.
Sverige har nu varit medlem i Europeiska unionen i över tio års tid. Under den tiden har unionen kommit att omfatta 25 länder och närmare en halv miljard människor. Under 2007 väntas även Rumänien och Bulgarien bli nya EU-medlemmar.
För myndigheter, företag, fackliga organisationer och kommuner är medlemskapet en realitet och präglar alltmer av det vardagliga arbetet. Alla som är medborgare i ett EU-land är automatiskt EU-medborgare med rätt att studera, arbeta och pensionera sig i alla EU-länder. EU-medborgare har också rätt att rösta i kommunalval och val till Europaparlamentet i det nya hemlandet.
Men kunskaperna om detta och om våra europeiska grannländer är begränsade. Trots EU:s nya möjligheter och trots vårt lands behov av täta relationer med andra länder och folk är svenskarna bland de mest EU-negativa i Europa.
I Sveriges riksdag debatteras ofta frågor utifrån ett gemensamt europeiskt perspektiv; det handlar om såväl miljö- och jordbruksfrågor som utbildnings- och utrikesfrågor.
En permanent EU-flagga i riksdagens plenisal skulle tydligt markera att Sverige också hör hemma i Europa.