Motion till riksdagen
2006/07:K204
av Kenneth Johansson (c)

Samverkan mellan statliga myndigheter och kommuner i Dalarna


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utse Dalarna till ett försökslän för utvecklad samverkan mellan olika statliga myndigheter och lokal kommun.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av regelverket för att underlätta samverkan mellan statliga myndigheter, men också mellan statlig myndighet och lokal kommun.

Motivering

Följderna av bland annat Polisens, Försäkringskassans, arbetsförmedlingens och Postens besparingskrav, på det sätt de nu hanteras, blir att statens service till kommuninvånarna försämras och nu når nivåer som inte kan accepteras. Då nedskärningarna sker i respektive statlig verksamhet för sig, blir resultatet ensidigt centralistiskt. Liten hänsyn tas till de möjligheter ny teknik ger genom att till exempel arbets- och expertgrupper lika gärna kan vara placerade lokalt. Att Sverige nu kraftigt bygger ut bredband syns inte när staten presenterar lösningar för framtida service i sina verksamheter.

Dalarna som exempel

Polisen har redan i praktiken lämnat fyra av länets kommuner, då man upprätthåller servicen till invånarna endast under en halv dag per vecka. Ytterligare tre fyra kommuner har näst intill obefintlig lokal närvaro av poliser. Vad händer med ytterligare neddragningar?

Försäkringskassan aviserade nedläggning av sina servicekontor i åtta av länets kommuner. I sista stund ändrade sig Försäkringskassan, och man har kvar en minskad lokal representation med reducerad tillgänglighet.

Arbetsförmedlingen säger sig fortsätta med kontor i varje kommun, men man har redan nu börjat neddragningarna när det gäller öppettider. Älvdalen och Orsa har sedan en tid tillbaka öppet endast två dagar per vecka och Mora tre dagar per vecka. Med andra ord är det minskad tillgänglighet för de arbetssökande.

Posten – ja, var är Posten? Många känner osäkerhet om var man kan erhålla Postens service. Och hur ser det långsiktigt ut när det gäller Svensk Kassaservice?

Till detta kan vi föra SJ:s låga prioritering av Dalarna. SJ:s nedrustning av tågtrafiken har inneburit allvarligt försämrade kommunikationer till och från vårt län. SJ har återinsatt X 2000 på vissa turer på Dalabanan. Det är 80-talskvalitet som återför SJ:s utbud till samma nivå som gällde under slutet av 90-talet. Var finns framtidssatsningarna som kan medverka till nödvändig regionförstoring?

Ska vi klara att vända trenden och få en positiv befolkningsutveckling krävs en rad åtgärder. Det krävs bland annat bättre företagsvillkor, utbyggd infrastruktur och att vi lyckas mobilisera dalfolket i utvecklingsarbetet. Men också att staten, via sin verksamhet, bidrar i detta arbete.

Hit men inte längre!

Det som sker nu känns djupt orättvist och upplevs av många av landsbygdens folk som ren provokation. Är det orimligt att invånarna på landsbygden ska ha samma tillgång till statlig service som andra invånare? Var finns principen om lika behandling i detta perspektiv? Hur länge kan vi upprätthålla tillräckligt god service så att man som ung människa vill satsa sin framtid i Dalarna och på andra platser utanför de stora städerna? Hur länge klarar våra kommuner den kommunala servicen om den nedåtgående befolkningsutvecklingen inte kan hävas?

Riksdag och regering har en mycket viktig uppgift att arbeta för en positiv utveckling för invånarna i vårt land. Att stillatigande se hur staten avlövar servicen i kommun efter kommun kan jag inte acceptera. Endast genom att statens verksamheter samverkar, kan en acceptabel servicenivå där människor bor uppnås. Genom förenklade regelverk och en positiv inställning till att släppa fram lokala lösningar menar jag att effektiviteten kan öka, utan att detta går ut över den enskilde medborgaren. Sedan den 22 maj 2003 har Statskontoret, Arbetsmarknadsstyrelsen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Skatteverket, Tullverket och sedermera också Migrationsverket arbetat med att utveckla, pröva och etablera gemensamma kanaler för den offentliga förvaltningens möte med medborgare och företag. Arbetet har givits arbetsnamnet Visam. Under tiden statens verksamheter genomför denna analys, genomför verk efter verk och myndighet efter myndighet neddragningar i den lokala representationen, utan minsta tecken på samverkan med annan statlig verksamhet.

Gagnef ett intressant exempel

Det pågår intressanta diskussioner om lokal samverkan, bland annat i Gagnef i Dalarna. Några samverkansmöjligheter som diskuteras:

Förslag

Nu krävs handling! Men detta måste ske snabbt och med kraft, medan det fortfarande finns något att slå vakt om. Jag anser att regeringen ska ges i uppdrag att utse Dalarna till ett försökslän, där polis, arbetsförmedling, Försäkringskassan och andra av de 40-talet statliga myndigheter och verk som har representation i Dalarna, tillsammans med lokal kommun, ges möjligheter att utveckla lokala former för samverkan för att också i fortsättningen kunna upprätthålla en acceptabel servicenivå till länets alla invånare. Det bör ges regeringen till känna.

En av de åtgärder som krävs är en översyn av regelverket för att ta bort/förenkla de bestämmelser som försvårar samverkan mellan statliga myndigheter, men också mellan myndighet och lokal kommun. Det bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 20 oktober 2006

Kenneth Johansson (c)