Riksdagen avslår regeringens proposition 2006/07:33 Godkännande av utkast till rådets beslut om inrättande, drift och användning av andra generationen av Schengens informationssystem (SIS II).
Miljöpartiet anser att Schengen, och Schengens informationssystem (SIS), har dragits med en rad problem alltsedan dess början. I praktiken har en enkel gränskontroll ersatts med en möjlighet för myndigheter att kontrollera människor, inte vid gränsen utan inom landet. Det som nu föreslås innebär bland annat en utökning av antalet myndigheter som får tillgång till data.
Regeringen föreslår att riksdagen ska godkänna utkastet till rådsbeslut, och detta utan att det finns några klara förslag till lagändringar i Sverige. Vi anser att det är mycket olyckligt eftersom man då inte kan se vad förändringarna i praktiken kommer att innebära och vilka konsekvenser som följer. Vi instämmer därmed i Advokatsamfundets remissyttrande. Det är därför också svårt för oss att i nuläget i detalj framföra synpunkter på innehållet i propositionen.
Generellt sett anser vi att det givetvis är bra att förändringar görs för att förstärka skyddet för den enskildes personliga integritet. Vi kan dock inte med exakthet veta om det verkligen blir så med detta förslag eftersom det inte finns någon analys av lagförslagen. Det kan ju mycket väl vara så att en del förslag/lagändringar tvärtom innebär en försämrad personlig integritet, inte minst mot bakgrund av att fler myndigheter etcetera får tillgång till de data som lagras. Med detta ökar risken för missbruk.
En av dessa viktiga frågor gäller reglerna för vilka som ska ha tillgång till uppgifterna som lagras och hur de sedan tas bort, gallras. Det finns uppställda regler för hur uppgifterna ska gallras, men det föreslås också en gummiparagraf som säger att undantag kan göras och att detta ska registreras. Det sägs också att det inte ska gälla ”längre tid än vad som är nödvändigt”. Det preciseras inte något närmare än så, vilket givetvis öppnar upp för möjligheten till avsevärda registreringar.
Vi anser också exempelvis att det är olämpligt att bestämmelserna om biometriska data läggs in i SIS II, såsom det tas upp i punkt 4.4.3 i propositionen.
När detta diskuterades i USA granskade landets revisionsrätt frågan. Denna kom fram till att det fanns stora risker förknippade med förslaget. Det finns många personer med dåliga fingeravtryck, på grund av fysiskt arbete med händerna, som inte kommer att kunna identifieras säkert med hjälp av fingeravtryck. Det finns således en risk att oskyldiga avvisas vid landsgränsen och att skyldiga slinker igenom.
Biometriska data utgör en integritetskränkning, framför allt eftersom de mycket väl kan drabba oskyldiga. Uppgifter i bland annat brittiska medier pekar också på att det är relativt enkelt att såväl förfalska som hämta uppgifter från pass med biometriska data.
Vi anser därför att riksdagen mot bakgrund av ovanstående bör avslå propositionen i dess helhet.