Motion till riksdagen
2006/07:Ju374
av Birgitta Ohlsson (fp)

Lagförande av krigsförbrytare


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att det bör inrättas en särskild, förstärkt enhet vid rikskriminalen som ska bistå de internationella tribunalerna och utreda särskilt allvarliga internationella brott.

Motivering

Sverige har i ord och handling gett sitt stöd till lagföringen av krigsförbrytare vid krigsförbrytartribunalerna för forna Jugoslavien och Rwanda och den permanenta Internationella brottmålsdomstolen (ICC).

Sverige har dock varit sämre på hemmaplan. Trots att Sverige är ett av få länder som besparats krig på sitt territorium under snart två sekler, så kan det i dag vistas misstänkta krigsförbrytare i Sverige utan att rättsväsendet ingriper. Det finns flera brister i regeringens agerande. Utländska militärer som vistas i Sverige och misstänks för krigsförbrytelser lagförs inte, rikskriminalen får inte tillräckliga resurser och nödvändiga förändringar av svensk lag har inte prioriterats.

Under försvarsövningen Snöflingan, januari 2006, deltog den ryske generallöjtnanten Vjatjeslav Sucharev som misstänks för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten i Tjetjenien. Svenska Helsingforskommittén och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter lämnade under övningen in en polisanmälan mot generallöjtnant Sucharev. Internationella åklagarkammaren i Uppsala fick ärendet på sitt bord och beslöt efter informella kontakter mellan riksåklagaren och Regeringskansliet att lägga ner ärendet. Detb är ett fall av många. De senaste tio åren har världssamfundet satsat allt mer på att gripa krigsförbrytare och andra personer som begått allvarliga brott. I en rad länder har detta lett till ökade satsningar på att söka misstänkta krigsförbrytare också när de flytt det egna landet. I dag har Danmark ett tjugotal personer anställda i en särskild myndighet som ska bistå de internationella tribunalerna och utreda särskilt allvarliga internationella brott. Även Nederländerna och Kanada satsar relativt stora resurser. I Sverige ser det annorlunda ut. Trots att kommissarie Hans Ölvebro, tidigare vid Folkrätts- och krigsbrottskommissionen, uppskattar att det kan finnas uppemot 1 000 krigsförbrytare i Sverige arbetar numera endast en person vid kommissionen. En särskild, förstärkt enhet vid rikskriminalen som ska bistå de internationella tribunalerna och utreda särskilt allvarliga internationella brott bör inrättas.

Stockholm den 27 oktober 2006

Birgitta Ohlsson (fp)