Motion till riksdagen
2006/07:Ju342
av Kent Härstedt (s)

Brottspåföljder


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om påföljder av egen brottslig verksamhet.

Motivering

Under de senaste åren har vi i Sverige inom en rad olika områden sett hur företag etablerats som har som affärsidé att försäkra människor mot olika former av påföljder av brott. Det började med att man kunde försäkra sig mot parkeringsböter, det fortsatte med att man kunde försäkra sina försändelser av alkohol från utlandet i det fall de skulle bli beslagtagna av tullen och det senaste är att man kan försäkra sig mot fortkörningsböter. Det finns egentligen ingen gräns för hur denna ”marknad” kan utvecklas för försäkringar där påföljden blir böter eller där gods beslagtas.

Det är exempelvis i dag med den svenska tolkningen förbjudet att beställa alkohol över Internet och låta någon annan, exempelvis ett transportföretag, föra in alkoholen i Sverige. I allt större utsträckning lyckas tullen att framgångsrikt beslagta illegal alkohol. Detta arbete undermineras effektivt om de som beställer alkoholen på detta sätt låter försäkra sina försändelser och genast får en ny försändelse utan kostnad genom försäkringens försorg om deras alkohol skulle blir beslagtagen av tullen.

I takt med att påföljderna nu kraftigt höjts för fortkörning och att fartkamerorna blir fler och fler har företag som exempelvis tagen.se fått en kraftig uppgång av kunder. Man kan alltså genom en avgift till företaget försäkra sig mot fortkörningsböter. Om man blir tagen sänder man in sin böteslapp och får pengarna tillbaka.

På så vis undermineras effektivt lagstiftarens intentioner inom dessa områden. Tull och polis för svårt att fullt ut vara effektiva i sitt arbete då en tagen person inte får någon kännbar påföljd. Påföljderna tappar också sin avskräckande effekt.

Det är angeläget att riksdagen nu tar krafttag och vidtar åtgärder som sätter stopp för dessa verksamheter. Dels bör vi nationellt lagstifta mot denna verksamhet, dels bör vi driva ett lagstiftningsarbete inom EU som sätter stopp för detta. Om detta inte sker riskerar vi att se försäkringslösningar inom flera brottsliga områden.

Stockholm den 30 oktober 2006

Kent Härstedt (s)