Motion till riksdagen
2006/07:Ju332
av Per Lodenius och Kerstin Lundgren (c)

Norrtälje tingsrätt


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om Norrtälje tingsrätt.

Motivering

Sedan år 2001 har inskrivningsmyndigheten varit knuten till sju tingsrätter fördelade över Sverige, däribland Norrtälje tingsrätt. Genom koncentrationen av inskrivningsmyndigheten till sju tingsrätter i landet har man skapat en mycket kompetent organisation samtidigt som man har kvar en fördelning över landet. Norrtälje tingsrätt är också med sin inskrivningsmyndighet en av landets största tingsrätter. Beslut finns att efter bara drygt fem år bryta upp denna organisation och föra över inskrivningsmyndigheten till Lantmäteriet. Det är inte en bra lösning, varför man starkt bör överväga att inte genomföra denna omorganisation.

Om så ändå sker finns en uppenbar risk att Norrtälje tingsrätt kan komma att upphöra och centraliseras till en ny större tingsrätt närmare Stockholm. I Stockholmsregionen, där urbaniseringens och anonymitetens nackdelar och risker är påtagliga, bör man i stället välja en modell där man bygger på det bestående och söker minska avståndet, både det geografiska och det mentala, mellan rättsväsendet och medborgarna. För dem som i dag använder sig av Norrtälje tingsrätts tjänster tillkommer också avståndet vid en centralisering närmare Stockholm. Från domsagans norra delar är det uppemot tio mil till norra delen av Stockholms stad.

De flesta medborgare behöver aldrig eller kanske bara en gång i livet inställa sig i en tingsrätt. Spelar då avståndet någon roll? Just för att det är en ovanlig och ibland obehaglig händelse är det viktigt att medborgaren känner sig hemmastadd och är trygg i sina kontakter med rättsväsendet. För ett brottsoffer eller vittne är det också utan tvekan lättare att inställa sig i en någorlunda känd och närbelägen miljö. Också de lokalt verksamma kvinnojourerna och brottsofferjourerna kan lättare ge sitt värdefulla stöd om förhandlingarna hålls på hemmaplan. Långa, tidsödande resor till förhandlingar och en stordriftspräglad domstolsverksamhet är inte det bästa sättet att bemöta medborgaren. För en mindre enhet talar också intresset av att ha en engagerad och representativ nämndemannakår som känner samhörighet med sin domstol och inte får sina möjligheter att delta försvårade av långa och krångliga resvägar.

Runtom i landet har det pågått ett översynsarbete av tingsrätternas domkretsar. För de nya tingsrätter som uppstår efter översynen bör man se över om länsgränsen eller andra myndigheters områden och stationering inte ska behöva vara styrande. Det kan vara naturligare och skapa mer samhörighet att i stället anknyta till exempelvis landskapet eller annat regionalt område. En sådan domkrets skulle en Roslagens tingsrätt kunna vara med kansli i Norrtälje och inräkna Norrtälje, Österåkers och Vallentuna kommuner från Stockholms län samt Östhammars kommun, med tingsställe i Östhammar, från Uppsala län som domkrets.

Med hänvisning till det vi här anfört bör riksdagen hemställa till regeringen att se över om omorganisationen av inskrivningsmyndigheten till Lantmäteriet ska genomföras. Om så sker bör regeringen se över möjligheten att skapa en Roslagens tingsrätt, enligt det ovan anförda förslaget.

Stockholm den 26 oktober 2006

Per Lodenius (c)

Kerstin Lundgren (c)