Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att polisväsendet bör decentraliseras.
I ett demokratiskt samhälle måste självfallet kampen mot grövre brott och kriminalitet i vid bemärkelse ha högsta prioritet. Medborgarna måste ha förtroende för de rättsvårdande myndigheterna och känna trygghet i sina hem, på gator och allmänna platser. Det gör man knappast idag. Det är därför nödvändigt att resurser avsätts och används kostnadseffektivt för att etablera ett grundskydd för alla medborgare, unga såväl som äldre, vilket innebär att ordningen, säkerheten och tryggheten på det lokala planet måste prioriteras.
Samtidigt som människors oro för terrordåd, inbrott, våld och kriminalitet i vid bemärkelse ökar, kränks medborgarnas integritet. Hederliga och oskyldiga människor skuggas och får känna sig misstänkta, medan brottslingen ofta klarar av att gå fri och leva relativt ostörd.
Den förra svenska regeringen har varit ledande i arbetet med att i EU-parlamentet driva igenom en ny och en illa underbyggd ramlagstiftning om lagring av trafikdata från telefonsamtal och Internettrafik.
EU-parlamentet enades i slutet av förra året om nya regler för lagring av data från telefoni- och Internettrafik i 6–24 månader och i vissa fall upp till fem år. Enligt EU-förslaget blir det möjligt att kontrollera vem jag ringt och vem som ringt mig och varifrån jag ringt. Förslaget innebär att nya uppgifter och ökade kostnader läggs på teleoperatörerna eller i klartext på medborgarna. Enligt beräkningar som Telia Sonera gjort kostar den nya lagen hundratals miljoner, pengar som med största sannolikhet kan användas mycket mer rationellt i kampen mot den ökande brottsligheten.
Debatten om buggning eller inte buggning har böljat av och an. Ska flera brott med lägre straffskala komma att omfattas? När ska dolda mikrofoner kunna placeras hemma hos någon?
Det finns också förslag om att tillåta hemlig datorövervakning, dvs. att låta polisen utan din vetskap placera ett spionprogram i din dator som automatiskt rapporterar om dina datorvanor.
Övervakningskameror finns numera så gott som överallt i samhället och övervakningssystemet blir allt mer komplett.
Självklart ska samhället ta nya tekniska innovationer till hjälp i brottsbekämpningen, men det måste ske med förnuft och balans. Brottslingar och terrorister lär sig emellertid snabbt att kommunicera på nya sätt. Till exempel genom att använda kontantkortsmobiler, offentliga telefoner och allmänna s k hot spots, där användaren är anonym.
Det lär inte bli färre brott av den nya datalagringslagen, som innebär ett allvarligt ingrepp i den enskildes integritet. I USA kan vem som helst köpa listor över människors mobilsamtal. Ett sådant samhälle vill vi inte skapa. Det är väl ändå inte meningen att vi i vårt land ska överträffa Orwells skräckscenario?
Hemlig telefonavlyssning, signalspaning och spårning av telefonsamtal förhindrar inte brott i nämnvärd omfattning. Ska metoderna användas må det ske enbart i mycket begränsad och specifikt riktad omfattning. Elektronisk avlyssning är ett hjälpmedel men löser inte problemen.
För en effektiv brottsbekämpning krävs arbete på det lokala planet. Möjligheterna att förhindra och uppdaga brott är störst i den lokala närmiljön, där också den information och kunskap som behövs finns för att åtgärda problemen. De flesta brott begås av människor – ensamma, i par eller grupp – som rör sig i närmiljön, sätter avtryck och skapar relationer/nätverk.
Kampen mot brottslighet handlar inte bara om teknik utan mer om kompetens hos dem som har till uppgift att bekämpa brottsligheten.
Brottsbekämpning måste börja redan i hem och skola. Samhället är i skriande behov av en etik som lär oss att skilja på mitt och ditt, som skiljer sanning från osanning. Att överföra en sådan, brottsförebyggande etik till barnen är, enligt min uppfattning, en av föräldrarnas och skolans viktigaste uppgifter.
Det är inte bara hot från terrorister som utgör att allvarligt framtida bekymmer. Över tid utgör den systematiska, organiserade och professionella brottsligheten en allvarlig riskfaktor för medborgarnas och samhällets trygghet och säkerhet. Det som är gemensamt för dagens/morgondagens brottslighet liksom insatser i samband med katastrofer/räddningsaktioner är att de sker på det lokala planet.
Kampen mot kriminaliteten måste därför i första hand ske på lokal nivå. I cirka en tredjedel av landets kommuner finns numera så kallade medborgargarden. Detta visar entydigt att medborgare vill se polisverksamheten decentraliserad. Det är närpoliser som bekantar sig med individer, familjer, miljöer som har möjlighet att göra insatser när ”urspårningen” börjar. Det är också så att tryggheten i samhället främjas av att medborgare vet att polis finns i rimlig närhet.