Motion till riksdagen
2006/07:Ju293
av Margareta Cederfelt (m)

Den ekonomiska brottsligheten


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den ekonomiska brottsligheten.

Motivering

Den ekonomiska brottsligheten ökar och blir allt mer kvalificerad. Inte sällan förekommer inslag av otillbörlig påverkan gentemot myndigheternas företrädare som är verksamma inom området. BRÅ-rapport 2005:18 tydliggör den utsatthet som tjänstemän inom statliga myndigheter numera utsätts för. I syfte att kunna effektivisera bekämpningen av den ekonomiska brottsligheten bör möjligheterna att byta information mellan myndigheterna förbättras. Denna förbättring skall naturligtvis genomföras utifrån målsättningen att i möjligaste mån säkerställa den personliga integriteten. Ett utbyte av information mellan myndigheter är nödvändigt för att kunna effektivisera brottsbekämpningen och säkerställa de brottsbekämpande individernas säkerhet. Det är också en viktig fråga för deras arbetsmiljö.

När det gäller att bekämpa den ekonomiska brottsligheten har denna alltid ett försprång gentemot myndigheterna. Den nuvarande sekretesslagstiftningen hindrar att medarbetare vid de olika myndigheterna kan ta del av varandras information från de olika registren. Problemet illustreras med nedanstående exempel: en tjänsteman anställd vid Skatteverket med uppgift att utföra skattekontroll och folkbokföringsfrågor kan göra iakttagelser i en deklaration avseende bosättningsförhållanden som inte kan användas i tjänstemannens bosättningsutredning utifrån folkbokföringens regelverk. Eftersom det råder sekretess mellan de olika områdena kan oegentligheter fortsätta trots myndighetens vetskap, då det råder sekretess mellan dessa områden.

Sekretess är samtidigt viktig för att skydda medborgarnas integritet varför det är ett komplicerat problem att öka möjligheten till utbyte av information mellan olika myndigheter och register med bevarande av rättstrygghet för den enskilde individen. Ur detta perspektiv är det därför angeläget att frågan om utbyte av information nogsamt bereds före beslut om förändring.

Stockholm den 30 oktober 2006

Margareta Cederfelt ()