Motion till riksdagen
2006/07:Ju288
av Lennart Sacrédeus (kd)

Preskriptionstiden för allvarliga brott


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av att se över reglerna för den straffrättsliga preskriptionen.

Motivering

I Sverige liksom i många andra länder preskriberas brott. Det innebär att om tillräckligt lång tid har förflutit efter att ett brott begåtts, kan gärningsmannen inte ställas till svars för detta.

Preskriptionstiden varierar mellan två och tjugofem år. När det gäller till exempel brott som mord, människorov och grovt sabotage, som kan ge livstids fängelse, råder en 25-årig preskriptionstid. För brott som dråp, grov misshandel, grov våldtäkt och grovt rån, där den svåraste påföljden är fängelse i över åtta år, är preskriptionstiden 15 år.

Det finns dock exempel på andra länder i EU där de grövsta brotten inte preskriberas. I Frankrike, Nederländerna och Belgien är till exempel brott mot mänskligheten inte underkastade preskription. Länder som Storbritannien, USA och Israel har gått ännu längre och avskaffat preskriptionsreglerna för mord.

Även i Sverige borde preskriberingstiden för allvarliga brott ses över. Motiven för att utdöma straff, nämligen att avskräcka från att begå brott och därmed avhålla den enskilde från brottslighet, behöver kompletteras med rättvisemotivet. Det är en upprepad kränkning av offret om samhället inte längre, efter en viss tid, bryr sig om att söka beivra brottet. Barmhärtighet mot gärningsmannen kan inte förverkligas genom att offrets rätt åsidosätts. Endast genom fullgjord rättsprocess kan gärningsmannen få brottet sonat och offret eller offrets efterlevande kan inleda en försoningsprocess. Båda parter är sålunda betjänta av att preskriptionstiden inte stoppar möjligheten till uppklaring. Det är viktigt att en sådan lagändring sker så fort som möjligt eftersom 25-årsgränsen tickar allt närmare för många ouppklarade mord, exempelvis Palmemordet.

Idag finns långt gångna planer på att förändra lagstiftningen för folkrättsbrott, krigsförbrytelser och folkmord så att dessa brott inte ska ha någon preskriptionstid. Det tydliga budskapet ges att den som har begått sådana brott ska veta att tiden inte är på förövarens sida. Offren får också beskedet med slopad preskriptionstid att vi inte ger upp kampen för att rättvisa ska skipas.

Kriminaltekniken, främst DNA-tekniken, har utvecklats snabbt de senaste åren och har revolutionerat möjligheterna att lösa brott. I Finland, som inte har någon preskription för mord, har det inneburit att ett trippelmord som begicks för över 40 år sedan nyligen prövades på nytt. Andra brott där preskriptionstiden skulle behöva ses över är till exempel våldtäkt och incestbrott. För ett barn kan ett övergrepp få ödesdigra följder resten av livet. Det kan vara svårt att bearbeta och kan ta lång tid innan man vågar tala om detta. För offrets skull ska då den som utförde gärningen kunna ställas till ansvar.

Stockholm den 23 oktober 2006

Lennart Sacrédeus (kd)