Motion till riksdagen
2006/07:Ju235
av Anna König Jerlmyr (m)

Våldtäktslarm på toaletter


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utreda möjligheterna till införande av våldtäktslarm på toaletter.

Motivering

Arbetet att förebygga och motverka våldtäkter mot kvinnor har under den förra regeringen varit eftersatt. Våldtäkterna har ökat och enbart en av tio (källa BRÅ) anmälda våldtäkter i Sverige leder till åtal. Majoriteten av våldtäkterna begås mot en kvinna som är bekant med gärningsmannen och sker ofta inom hemmets väggar. Dock sker 27 procent av våldtäkterna av en gärningsman som är ytligt bekant med offret. Begreppet ytligt bekant innebär oftast att offret träffat gärningsmannen samma kväll, ofta i nöjeslivet.

Arbetet med att motverka och utreda anmälda våldtäkter måste vara en prioriterad del i regeringens uttalade vilja att ta krafttag mot brott. Vid sidan av de många åtgärder som måste sättas in för att motverka våldtäkter i hemmiljöerna måste vi också uppmärksamma överfallsvåldtäkter som begås utomhus i till exempel parker, samt i inomhusmiljöer som krogar.

Varje månad anmäls åtminstone en våldtäkt inne på Stockholms krogar enligt Länskriminalpolisen i Stockholm. I de flesta fall rör det sig om en våldtäkt eller försök till våldtäkt som skett inne på krogens toalett. Polisen har uttalat att den här typen av våldtäkter ofta har en gemensam nämnare som består av alkohol och droger, där offren i många fall upplever att de är drogade. Fenomenet är nu så pass frekvent att det finns anledning att se över förebyggande och motverkande åtgärder.

Det finns givetvis ett stort ansvar som ligger på restaurangerna och nattklubbarna. I syfte att minimera riskerna bör krogägarna ansvara för att ha bättre uppsikt över toaletterna, se till att de är väl belysta och att de inte lokaliseras i en svårtillgänglig del av lokalen. Det är också viktigt att de kan erbjuda både herr- och damtoaletter. I de fall där kvinnor trots allt utsätts för våldtäktsförsök måste det ske en omedelbar reaktion.

Larmet bör ha funktionen att en kvinna som utsätts för ett våldtäktsförsök snabbt kan tillkalla hjälp, ett system likt det larm som finns på handikapptoaletter. Larmet tillkallar krogens personal som snabbt kan komma till undsättning. Därefter tillkallar personalen polis som griper den misstänkte gärningsmannen. Det är självklart att larmet också kan användas i samband med krogbråk på toaletten eller vid till exempel akuta sjukdomsfall. Syftet med att benämna larmet som våldtäktslarm är dock att eventuella gärningsmän ska veta att det finns larmmöjligheter på toaletterna och att brott leder till en omedelbar reaktion från krogens personal och från polis.

Visar sig försöket vara framgångsrikt finns det anledning att se över om våldtäktslarm ska införas i fler storstäder i Sverige. Regeringen bör samtidigt utreda försökets omfattning och tidsperiod, och det måste ske i samråd med polis och krogägare.

Stockholm den 27 oktober 2006

Anna König Jerlmyr (m)