Motion till riksdagen
2006/07:Ju234
av Nina Larsson (fp)

Polisutbildning vid Karlstad universitet


Sammanfattning

Justitiedepartementet tillsatte förra året en utredning som ska se över hur polisutbildningen ska kunna spridas över landet och göras om till en akademisk yrkesutbildning. Minst en ny lokaliseringsort för denna utbildning ska föreslås, utöver de nuvarande Stockholm, Umeå och Växjö.

En utredning kan med fördel titta på att förlägga denna utbildning till Karlstad, i första hand som en del av en reguljär akademisk utbildning med yrkesexamen, i andra hand som uppdragsutbildning. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om polisutbildning vid Karlstads universitet.

Motivering

Karlstad universitet har i samråd med en lång rad andra instanser prövat möjligheten att sätta upp en polisutbildning vid universitetet. Arbetet har visat på en mycket bred uppslutning för denna potential.

Karlstad är unikt i många hänseenden på grund av geografisk placering samt kopplingar till relaterad verksamhet. I regionen finns bl.a. Räddningsverket samt delar av Försvarshögskolan. Gränsen till Norge och närheten till Oslo utgör också intressanta utvecklingsmöjligheter på så sätt att framtida nordisk samverkan kan byggas upp. Den kraftiga gränshandeln innebär dessutom specifika utmaningar för gränsregionerna.

Universitetsutbildning av poliser är nödvändig av flera skäl. Framför allt ställs det allt högre krav på kompetens hos dem som utövar yrket, och då är förlängd utbildning med mer teoretiska inslag en viktig del för att bättre förbereda personalen på ett bra sätt. Det öppnar också möjligheter för poliser att forska inom sitt eget verksamhetsområde.

Karlstad universitet (KAU)

Universitetsmiljön i Karlstad inrymmer viktiga kompetenser med koppling till säkerhet och trygghet. Bland annat kan nämnas:

Specifikt kan poängteras att universitetet har vana vid att anordna just akademiska yrkesutbildningar för grupper som lärare och sjuksköterskor. KAU är stark på det beteendevetenskapliga området som bland annat innefattar psykologi och har en välutvecklad juridisk/rättsvetenskaplig fakultet.

Regional spridning

Lokaliseringsorter för nuvarande polisutbildning är Stockholm, Umeå och Växjö. Men i västra delen av Sverige lyser polisutbildning med sin frånvaro.

Rekrytering till polisen i mindre kommuner har visat sig svårt. En mer närliggande polisutbildning med ökat fokus på glesbygdsperspektiv och polisens förhållningssätt på den lilla orten kan komma att motverka de rekryteringssvårigheter som idag existerar.

Polismyndigheten

På Polismyndigheten i Värmland finns ett stort antal instruktörer inom en rad olika områden och det finns stora möjligheter att lösa den praktiska delen av utbildningen ihop med polisen. Distansutbildning av poliser har pågått i Säffle sedan 2001. Erfarenheten från den utbildningen är mycket god och har gett Värmlandspolisen hög kompetens inom utbildnings- och handledarområdet.

Såväl Värmland som grannlänen ligger i topp när det gäller åldersstigna poliskårer. En situation som innebär att en ansenlig mängd erfarenheter och klokskap kan föras vidare till fler generationer.

Möjligheterna att förlägga polisutbildning vid KAU bör utredas, i första hand som en del av en reguljär akademisk utbildning med yrkesexamen, i andra hand som uppdragsutbildning. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.

Stockholm den 27 oktober 2006

Nina Larsson (fp)