Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om brottsskadeersättning till personer med riskfyllda arbeten, t.ex. poliser.
I en departementspromemoria från 1997 (Ds 1997:45) behandlades vissa frågor om brottsskadeersättning. I detta sammanhang behandlades även frågan om brottsskador som uppkommit i arbetet. Den fråga som aktualiserades i promemorian var huruvida arbetsskador skall undantas från BrL:s tillämpningsområde. Av promemorian framgår bland annat att arbetsgivarna bör åläggas en skyldighet att i samma utsträckning som föreskrivs i BrL utge ersättning för sådana brottsskador som är att bedöma som arbetsskador enligt lagen om arbetsskadeförsäkring. För att uppnå detta skulle arbetsgivarna bli tvungna att försäkra arbetstagarna mot de aktuella skadorna och se till att ersättning för kränkning ingår i försäkringsskyddet.
Departementets slutsats i promemorian är:
Mot denna bakgrund bör frågan om arbetsskador skall undantas från BrL:s tillämpningsområde inte slutligt avgöras förrän utvecklingen beträffande kollektiva och privata försäkringar avvaktats en tid. Arbetsmarknadens parter bör ges tid att komplettera trygghetsförsäkringarna och PSA, liksom de privata försäkringsbolagen bör ges tid att ta fram en försäkring som ingår eller kan knytas till företagsförsäkringarna. I fall förhoppningen om en frivillig lösning inte infrias, bör frågan om arbetsskador skall undantas från BrL:s tillämpningsområde tas upp på nytt.
Det har nu snart gått tio år sedan departementspromemorian skrevs och arbetsmarknadens parter har ännu inte tagit itu med frågan. Antalet ansökningar om brottskadeersättning för arbetsrelaterade skador som inkommer till Brottsoffermyndigheten är förhållandevis stort.
Enligt vår mening kan det inte vara rimligt att BrL skall omfatta de personer som har utsatta och farliga arbeten. Precis som det sägs i departementspromemorian från 1997 bör ersättningen för dessa personers skador i tjänsten ersättas genom en av arbetsgivaren tecknad försäkring. Detta skulle leda till att anställda som skadas i tjänsten slapp, som i dag, vända sig till två instanser (AFA och Brottsoffermyndigheten) för att få sina rättigheter prövade.
Vi föreslår att regeringen åter tar upp frågan med arbetsmarknadens parter eller kommer med andra förslag på lösningar som kan öka rättstryggheten för personer med farliga och utsatta arbeten.