Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder mot våld mot äldre kvinnor.
En undersökning om våld mot äldre i Umeå kommun, som gjorts på uppdrag av Brottsoffermyndigheten, visar att 16 procent av de äldre kvinnorna hade utsatts för någon form av våld och övergrepp efter det att de fyllt 65 år. Förövaren när det gällde fysiskt våld var i tre fall av fyra en man. Undersökningen – ”Ofrid” – bygger på en enkät som skickats ut till 1 500 kvinnor och män i åldrarna 65–80 år i Umeå kommun. Det finns skäl att speciellt uppmärksamma äldre kvinnors utsatta situation, enligt undersökningen.
Äldre kvinnor är något mer utsatta för våld och övergrepp än äldre män. Arten och graden av kvinnornas utsatthet är också mer upprepad och av allvarligare slag. Enbart de äldre kvinnorna har, med ett undantag bland männen, utsatts för sexualiserat våld. De utsatta kvinnorna mår sämre, har sämre hälsa, lider av mer psykosomatiska och psykiska symtom, använder mer medicin och är också i högre grad traumatiserade av tidigare utsatthet för våld, som inträffat före 65 års ålder, än de utsatta männen.
Frågan om våld mot äldre kvinnor belyses också i rapporten ”Han var väl inte alltid så snäll. Våld mot äldre kvinnor” som på uppdrag av Nationellt Råd för Kvinnofrid har utarbetats av en beteendevetare och socialpedagog med många års erfarenhet av arbete inom äldrevården.
Dessa och andra fakta måste leda till att frågan om våld mot äldre kvinnor uppmärksammas betydligt mera än vad som är fallet i dag. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.