Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning enligt uppställningen:
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt uppställningen:
Arbetsmarknadens parter har på flera år inte lyckats säkerställa jämställda löner. I ord låter det varje avtalsrörelse som att denna gång ska lönegapet mellan män och kvinnor minska, för att på sikt slutas. Statistiken visar dock alltid i efterhand att ingenting har hänt. Detta bevisar att det behövs nytänkande. Riksdag och regering är att betrakta som arbetsgivaransvariga för alla statligt anställda i någon bemärkelse. Ska jämställda löner kunna uppnås måste arbetsgivarsidan i statlig sektor bjuda till. Undersökningar visar tydligt att statens kvinnolöner inte fullt når upp till mäns i motsvarande position. Staten bör agera föredöme i att nå jämställda löner. För den cirka kvarts miljon anställda som jobbar åt staten bör i årets och kommande avtalsförhandlingar en lönesatsning, riktad speciellt mot kvinnor, för att täppa till detta lönegap, göras. En pott anslås för åren 2007 till 2009 på 170, 340 respektive 500 miljoner kronor till en extra låglönesatsning för jämställda kvinnolöner. Om parterna kan visa att offentligt anställda kvinnor, speciellt i yrken med lägre löneläge, får minst samma löneutveckling som alla andra i den sedvanliga avtalsrörelsen, så kan de få del av denna pott pengar. Detta gör det möjligt att utöver tecknade avtal höja lägstalönerna i de statliga kvinnoyrkena ytterligare, och börja sluta lönegapet mellan män och kvinnor i statlig sektor. År 2009 ska 50 000 kvinnor i statlig sektor med låg eller ojämställd lön från denna pott kunna ha fått 10 000 kronor var extra om året. De statliga arbetsgivare som kan visa att de i sina ordinarie löneavtal uppfyllt kraven att gå mot jämställda löner kan alltså få del av de avsatta pengarna i potten för att på så sätt ta ytterligare ett steg mot att sluta det ojämställda lönegapet. Mer information om jämställda löner går att läsa i budgetmotionen för utgiftsområde 13 och 14.
Trängselskatten var en stor succé både trafik- och miljömässigt. För att inte Stockholm åter ska få leva med en trafikinfarkt måste trängselskatten snarast återföras. Att återinstallera systemet tar tre månader och kostar 100 miljoner kronor. Det kan göras till i början av april 2007. Driftskostnaderna är sedan 250 miljoner kronor per helår. Det gör att driften kostar 190 miljoner kronor 2007 och 250 miljoner kronor år 2008 och 2009. Intäkterna som ska återföras till staden på lämpligt sätt uppgår till 520 miljoner kronor per helår. Det gör att återföringen blir 390 miljoner kronor 2007 och 520 miljoner kronor åren 2008 och 2009. Genom att skjuta till dessa pengar kan alltså trängselskatten permanentas och vara i funktion från april 2007. Trängselskatteförslaget förklaras mer i detalj i separat motion.
Nedskärning av det statliga stödet för utbildning av vuxna på 600 miljoner kronor tillbakavisas av Miljöpartiet. Samhällsutvecklingen och den snabba strukturomvandlingen av arbetsmarknaden ställer krav på framför allt dem med lägst utbildning. Utan ett livslångt lärande och möjligheten att även i vuxen ålder läsa in kunskap man missat tidigare blir det mycket svårt för dem som inte riktigt uppfyller arbetsmarknadens kompetenskrav att komma tillbaka i sysselsättning. Därför återförs de 600 miljoner kronor som regeringen reducerade vuxenutbildningen med.
Anslaget för att trygga asylsökande barns rätt till utbildning som flyttades över från utgiftsområde 8 anslag 12:2 av regeringen flyttas av oss tillbaka dit. Mer information om detta finns att läsa i motionen för utgiftsområde 8 och i flyktingmotionen.
För att kompensera kommunerna för det bortfall av skatteinkomster som det av Miljöpartiet föreslagna höjda grundavdraget medför måste kommunerna tillföras 10 miljader kronor år 2007, 12 miljader kronor år 2008 och 14,2 miljarder kronor år 2009. Mer information om detta finns att läsa i skattemotionen.