Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en totalöversyn av myndigheterna i Sverige.
Exakt hur många myndigheter Sverige har är det svårt att få fram uppgifter om men att det finns väldigt många står helt klart. För den enskilda medborgaren är det näst intill omöjligt att hålla reda på vad de olika myndigheternas uppgifter är och till vilken myndighet man ska vända sig i olika ärenden. Myndigheterna tenderar också till att ha ett dåligt rykte och upplevs ofta som klåfingriga, vilket minskar deras legitimitet.
Regeringen har påbörjat ett arbete med att minska antalet myndigheter i och med budgetpropositionen för 2007. Det är både uppskattat och nödvändigt. Att Djurskyddsmyndigheten läggs ned är extra välkommet då den uppfattats som mycket besvärande för många näringsidkare i Kronoberg. Att ansvaret med de viktiga djurskyddsfrågorna i stället flyttas över till Jordbruksverket är logiskt. Att arbetsmarknadspolitiken som helhet bantas med färre myndigheter som följd är också bra.
Det finns dock säkerligen flera myndigheter med otydliga uppgifter och som har kommit till i kohandel med andra partier. Flera myndigheter har också kommit till, oberoende av risken för överlappning med redan befintliga myndigheter. Flera av dem skulle säkerligen kunna samordna sitt arbete. Det är därför bra att de fyra diskrimineringsombudsmännen slås ihop till en myndighet som tar ett samlat grepp kring diskrimineringsfrågorna.
Även om regeringens påbörjade arbete är bra räcker det inte. Mer behöver göras för att stärka myndigheternas legitimitet och minska dess antal.
Jag anser att en total översyn av samtliga myndigheter behöver göras, där svar ges på vilka myndigheter som kan läggas ned, slås ihop med andra eller som kan renodla sina uppgifter. Det behövs dels utifrån ett effektivitets- och legitimitetsperspektiv, dels utifrån ett ekonomiskt perspektiv.