Motion till riksdagen
2006/07:Fi262
av Anne Ludvigsson (s)

Kvalitetssäkring i sociala företag


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av kvalitetssäkring av offentligt finansierad verksamhet i sociala företag och andra privata utförare.

Motivering

Det blir allt vanligare att stat, kommuner och landsting anlitar sociala företag och andra privata företag för att utföra offentligt finansierad verksamhet inom de arbetsmarknads- och socialpolitiska områdena. Motiven för detta är ibland ekonomiska men oftast kopplade till önskemål om ökad kvalitet, nya metoder och/eller ökad förankring hos de grupper vars behov verksamheten ska tillgodose. Trots dessa ofta klart uttalade sociala och kvalitetsmässiga mål saknas kunskap och metoder för att mäta och utvärdera hur verksamheterna uppfyller målen.

För att de sociala företagen ska kunna hävda sin konkurrenskraft gentemot andra offentliga och privata verksamheter och för att den offentliga sektorn ska kunna avgöra hur våra skattemedel bäst används krävs kvantitativa och kvalitativa fakta.

Nya metoder utvecklas idag i Sverige och inom EU, några exempel är ”social redovisning” och ”socio-ekonomiska bokslut” som visar verksamheternas sociala mervärden och de samhällsekonomiska vinsterna. Det är två metoder och modeller som kompletterar varandra, men även andra metoder och modeller finns och kan utvecklas.

En metod för att planera, mäta och utvärdera den sociala verksamheten i en organisation är ”social redovisning”. Den utgår från organisationens sociala mål och redovisar hur väl organisationen har uppfyllt dem. Den sociala redovisningen sker i en process med de viktigaste intressenterna. Det ”socio-ekonomiska bokslutet” ska tydliggöra samhällsvärdet av ett företags produktion genom att ta fram icke bokförda positiva bieffekter. Modellen går ut på att komplettera det företagsekonomiska bokslutet med ett samhällsekonomiskt perspektiv

De sociala företagen m.fl. utvecklar dessa metoder tillsammans med kooperativa utvecklingscentrum och andra intressenter. Utvecklingsarbetet sker huvudsakligen med egna medel, men Nutek och ESF-rådet bidrar med medel via olika projekt. För att stärka utvecklingen behövs att kommuner och andra upphandlande enheter i ökad utsträckning efterfrågar kvalitetssäkring och utvärdering och bidrar till utvecklingen av metoderna och deras tillämpning.

Stockholm den 31 oktober 2006

Anne Ludvigsson (s)