Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 25 Allmänna bidrag till kommuner enligt uppställning:
Belopp i tusental kronor
Vissa förändringar på utbildningsområdet, framför allt en reform för att ge elever frukost i grundskolan finansieras inom utgiftsområdet. Vänsterpartiet föreslår i denna budgetmotion omfattande satsningar på jobb i kommunerna. Finansieringen genomförs som en skattekostnad på budgetens intäktsida. Under utgiftsområde 25 ingår ett extra stöd för denna satsning från år 2008. Inom utgiftsområdet föreslås också ett viktat statsbidrag för höjning av löner för kvinnor i offentlig sektor. Systemet ska gynna de kommuner som uppnår resultat i arbetet med att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.
Vänsterpartiet föreslår en förändring av anslag 48:1 Kommunalekonomisk utjämning enligt vad som redovisas nedan.
Vi är nöjda med att regeringen flyttat anslaget Bidrag till personalförstärkning i förskola från utgiftsområde 16 till utgiftsområde 25, något som Vänsterpartiet tidigare drivit.
Sammantaget innebär våra förslag att vi föreslår en minskning av anslaget med 1 238 250 000 kr jämfört med regeringens förslag. För åren 2008 och 2009 innebär våra förslag en höjning av anslaget med 575 750 000 kr respektive 2 295 750 000 kr jämfört med regeringens förslag, på grund av ytterligare satsningar som redovisas nedan.
Vänsterpartiet gör en mycket kraftfull satsning på fler jobb i den offentliga sektorn. Vårt enskilt största förslag i budgeten är en särskild jobbsatsning, som utformas som ett riktat sysselsättningsstöd med full kompensation till kommuner och landsting. Vi visar på en finansiering av satsningen under hela den treårsperiod som överblickas i budgeten. Volymerna är växande över denna tid. Vi bedömer att 40 000 personer kan anställas i kommuner och landsting redan under 2007. För att behoven i den offentliga verksamheten bättre ska kunna täckas och kvaliteten förbättras, behövs betydliga ytterligare satsningar, och vi tillför därför medel för ytterligare 50 000 respektive 60 000 anställda kommande år. Finansieringen genomförs som en skattekostnad på budgetens intäktssida. Mer om detta i vår övergripande budgetmotion.
För att kommunerna ska ha möjlighet att utöka antalet anställda uppstår vissa omställningskostnader för exempelvis nya lokaler, materiel m.m. Dessa investeringar ryms inom den ekonomi som kommunerna i dag har, där många visar på stora överskott. Samtidigt har vissa kommuner sämre förutsättningar och vi föreslår därför ändå ett extra generellt stöd för jobbsatsningen på 1 miljard kronor för 2008 och 1,5 miljarder år 2009.
Vänsterpartiet föreslår att stödet till vuxenutbildningen flyttas tillbaka till utgiftsområde 16. Detta går i linje med tidigare riksdagsbeslut om riktade statsbidrag till vuxenutbildningen t.o.m. 2008 för att ge möjlighet att utreda frågan om den framtida vuxenutbildningen. Detta innebär att vi föreslår att anslaget Kommunalekonomisk utjämning minskas med 1,22 miljarder kronor år 2007 och att vi planerar för samma minskning år 2008.
Se även motionen Utgiftsområde 16 Utbildning och universitetsforskning, Ub334.
Vänsterpartiet föreslår ett tillägg om skolmåltider till skollagens 4 kap. 4 a § som ålägger skolorna att erbjuda kostnadsfri frukost för elever i grundskolan. För detta planerar vi utgifter på 814 miljoner kronor från 2008.
Mer om detta i motionen För en likvärdig skola, Ub309.
Efter motionsförslag från Vänsterpartiet beslutade riksdagen våren 2006 att folkhögskolor skall få rätt att utfärda sfi-behörighet. Det innebär att det krävs ett ökat anslag till Folkbildningsrådet, som fördelar statsbidrag till folkhögskolorna, till 500 platser till en kostnad av 36 500 kr/heltidsstuderande fr.o.m. 2007. Pengarna överförs från anslaget Kommunalekonomisk utjämning till utgiftsområde 17 och innebär en minskning av anslaget med 18 250 000 kr från 2007.
Vänsterpartiet vill stimulera lönejämlikhet i offentlig sektor och premiera kommuner och landsting som kan visa att de når resultat i arbetet med att utjämna könsrelaterade löneskillnader. Vänsterpartiet föreslår därför en modell med viktade statsbidrag som ekonomiskt stimulerar offentliga arbetsgivare som aktivt arbetar för och har framgång i att systematiskt reducera osakliga löneskillnader mellan könen.
Den kommande mandatperioden vill vi avsätta 10 miljarder i statens budget för detta ändamål. Vi utgår från att de totala utbetalningarna i systemet bör öka efter hand, varför vi har budgeterat för 2 miljarder år 2007 och 2008, och 3 miljarder 2009 och 2010. Systemet ger alla kommuner extra statsbidrag men gynnar de kommuner som har lyckats med att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Fördelningen av statsbidraget skall baseras på ett jämställdhetsindex, som omfattar hela kommunsektorn, och där skillnaden i genomsnittlig löneinkomst för samtliga kvinnor och män mellan 20–64 år utgör grunden. Skillnaden uttrycks som en procentkvot där kommuner som har ett index över 100 %, dvs. där skillnaden mellan kvinnors och mäns löner är mindre än i kommunsektorn i sin helhet, premieras. De kommuner som har större löneskillnader, dvs. ett sämre index, får mindre bidrag.
Mer om detta i motionen Kvinnors löner och arbetsmarknad, A267.