Motion till riksdagen
2006/07:Fi242
av Lars Ohly m.fl. (v)

Utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning enligt uppställning:

UO 2 Samhällsekonomi och finansförvaltning

Belopp i tusental kronor

Anslag

Regeringens
förslag

Förändring

1:1 Konjunkturinstitutet

47 640

–5 000

1:2 Nämnden för offentlig upphandling

8 247

–3 000

1:12 Statliga kompetensöverföringsjobb

225 000

155 000

Summa

147 000

2 Sammanfattning av Vänsterpartiets förslag

Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag till snabbare utfasning av statliga kompetensöverföringsjobb. Vänsterpartiet föreslår vidare neddragning av ramanslaget till Konjunkturinstitutet respektive Nämnden för offentlig upphandling.

3 Konjunkturinstitutet

Regeringen har aviserat en uppstramning av den statliga byråkratin, genom förslag om nedläggning av ett antal myndigheter och kraftigt minskade anslag till andra. Ansatsen är i sig lovvärd. Regeringens val av myndigheter uppvisar dock en tydlig ideologisk agenda. Det är till exempel myndigheter som arbetar med kunskapsutveckling kring och politikuppföljning av för arbetstagare viktiga frågeställningar (Arbetslivsinstitutet) eller som kan ha ett arbetstagarperspektiv på frågor om arbetsmiljö, säkerhet och välbefinnande på arbetsplatsen (Arbetsmiljöverket), som drabbas i propositionen. Regeringen har dock inga planer på en översyn av de myndigheter som bedriver sin verksamhet utifrån helt andra utgångspunkter. Konjunkturinstitutet tar fram analysunderlag för beslutsfattande i den ekonomiska politiken. Detta uppdrag genomförs också av ett flertal andra myndigheter. Konjunkturinstitutet har samtidigt på senare tid tagit sig en roll som opinionsbildande kommentator av politiska förslag och beslut, utifrån ett strikt marknadsliberalt nationalekonomiskt perspektiv. Särskilt problematisk är myndighetens upptagenhet med begrepp som jämviktsarbetslöshet, vilket står i bjärt kontrast till synen på arbetslöshetsbekämpning som den ekonomiska politikens viktigaste mål. Konjunkturinstitutet bör uppmuntras till att fokusera sitt arbete på statistiska kärnfrågor. Vänsterpartiet föreslår här ett mindre beskärande av ramanslaget, med 5 miljoner kronor för budgetåret 2007.

4 Nämnden för offentlig upphandling

Det finns allvarliga problem med dagens lagar och regler om offentlig upphandling. Dessa är utformade utifrån en marknadsliberal grundsyn, där begreppet ”affärsmässighet” är centralt. De reser på olika sätt hinder för de verk, myndigheter och de politiska majoriteter i kommuner och landsting som vill göra upphandlingar som tillgodoser andra krav än lägsta pris. Vänsterpartiet avser att återkomma med förslag om en bredare översyn och förändring av den offentliga upphandlingen. Redan nu bör dock verksamheten för Nämnden för offentlig upphandling beskäras. Nämndens uppgift är i dag i praktiken att underlätta privata intressens intrång i den offentligt kontrollerade sfären samt att bedriva riktat opinionsarbete för detta. Åtminstone det senare bör kraftigt kunna begränsas. Vänsterpartiet föreslår här att ramanslaget beskärs med 3 miljoner kronor för budgetåret 2007.

5 Statliga kompetensöverföringsjobb

Den tillfälliga satsningen på statliga kompetensöverföringsjobb syftar till att tidigarelägga nyanställningar för att underlätta en smidig övergång, vilket behövs på grund av framtida pensionsavgångar. Den statliga sektorn har ett stort behov av att attrahera inte minst unga akademiker, i synnerhet samhällsvetare, som i dag har en svår situation på arbetsmarknaden. Regeringen avser att fasa ut detta tillskott snabbare än tidigare planerat under 2007. Detta är olyckligt. Vänsterpartiet tillför 155 miljoner kronor under 2007 för att undvika den snabbare utfasningen.

Stockholm den 31 oktober 2006

Lars Ohly (v)

Marie Engström (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Elina Linna (v)

Peter Pedersen (v)

Kent Persson (v)

Alice Åström (v)

Ulla Andersson (v)