Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att vid revideringen av lagen om offentlig upphandling uttrycka att leverantörer till kommuner och underentreprenörer ska följa de villkor som gäller i enlighet med svenska kollektivavtal.
Det svenska systemet för ordning och rättvisa på arbetsmarknaden har byggts upp med både avtal och lagar under många år. Hela vårt svenska välfärdssystem, den svenska modellen, bygger på att medborgarna arbetar, tjänar pengar och betalar skatt. Vi har, inte minst vid utnämningen av den moderatledda regeringen, sett hur en del invånare sätter sig över detta synsätt. Vi anser att den svenska modellen är väl värd att skyddas, men vi ser att det finns fler problem än lag och lydnad och lagtrots hos vissa. Många människor flyttar för kortare eller längre tid till arbete i andra länder med olika välfärdssystem. Handeln med både varor och tjänster mellan länder ökar, främst inom EU. Fler och fler affärer sker via Internet, vilket medför svårigheter för våra svenska myndigheter att kontrollera att det som säljs följer träffade överenskommelser genom lag, avtal och svensk praxis.
Denna del av globaliseringen ställer krav på att regelverket stärks för att möta invånarnas behov av rättvisa och trygghet samt för att ge våra myndigheter redskap så att de verkligen kan utöva en effektiv kontroll inom sina respektive områden. Dessutom behöver den kontroll som fackföreningsrörelsen utövar anpassas och förbättras till den verklighet som redan råder.
Vi anser det självklart att alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till lika villkor för lika arbete oavsett om arbetstagaren bor i vårt land permanent eller tillfälligt. Ingen arbetsgivare oavsett vilket land han/hon kommer ifrån ska tillåtas dumpa löner och anställningsvillkor genom att kringgå eller missbruka regelverket på den svenska arbetsmarknaden. Det handlar ytterst om våra möjligheter att finansiera den generella välfärden i framtiden.
Vi ska självklart ha en stor öppenhet mot att företag från andra länder ges möjlighet att utföra tjänster och entreprenader i Sverige, men det ska lika självklart ske på samma villkor som gäller för svenska företag så att konkurrensen blir likvärdig. Vi vill ställa krav på justa villkor vid all offentlig upphandling samt med kraft och på alla plan motverka den ekonomiska brottsligheten.
Det har i olika sammanhang hävdats att kommuner och landsting inte kan ställa krav på kollektivavtal vid upphandling. Frågan har endast prövats juridiskt en gång (1996). Vi anser att möjligheten redan finns. Den har dessutom stärks i EU:s nya upphandlingsdirektiv. Där sägs följande:
Punkt 34:
Gällande lagar, förordningar och kollektivavtal rörande arbetsvillkor och arbetarskydd, på såväl nationell nivå som gemenskapsnivå, är tillämpliga vid fullgörandet av ett offentligt kontrakt om dessa bestämmelser och
tillämpningen av dem överensstämmer med gemenskapsrätten.
Vid översynen av lagen om offentlig upphandling bör detta synsätt komma till uttryck så att det klart framgår att leverantörer till kommunerna och de underentreprenörer som han/hon använder ska följa gällande svenska kollektivavtal.