Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten fastslår att man i sin offentliga upphandling avser att inte medverka till brott mot deklarationen om de mänskliga rättigheterna och ILO:s kärnkonventioner.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten i sin upphandlingspolicy formulerar övergripande mål om att alla leverantörer ska respektera ILO:s kärnkonventioner genom hela produktionskedjan.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten utreder hur man bäst arbetar med uppföljning av den nya policyn.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att staten, som ett första steg mot att genomföra den nya policyn, påbörjar en dialog kring mänskliga och fackliga rättigheter med statens leverantörer av livsmedel och arbetskläder.
Varje år köper vi i Sverige, med offentliga medel, varor och tjänster för runt 400 miljarder kronor. På EU‑nivå handlar det om 1 000 miljarder euro, eller 14 procent av EU:s samlade bruttonationalprodukt. Kommuner, landsting och statliga myndigheter och bolag är betydelsefulla ekonomiska aktörer, både här hemma och på den internationella marknaden.
Ekonomin är global och de flesta varor och tjänster produceras idag på en öppen världsmarknad. Den här utvecklingen har lett till ökat välstånd i världen men också till problem. De företag som bedriver verksamhet i många olika länder kan medvetet eller omedvetet tjäna pengar på ojämlika handelsvillkor och skillnader i lagstiftning och regelverk.
De allra flesta människor håller idag med om att företag inte ska medverka till brott mot mänskliga rättigheter. I medier och bland företagen själva pratar man om att företag har ett etiskt och socialt ansvar. Trots det uppmärksammas många stora företag för att i utvecklingsländer medverka till orimliga arbetsvillkor, miljöförstöring, korruption och till och med väpnade konflikter.
Det borde vara självklart att staten i sin upphandling tar hänsyn till frågan om företagens ansvar och själv agerar som en ansvarstagande konsument. Grunden för statens agerande bör vara att man gentemot sina leverantörer kräver respekt för ILO:s, den internationella arbetsorganisationens, kärnkonventioner.