Riksdagen avslår regeringens förslag till ändring i 10 § lagen om statlig förmögenhetsskatt, förslag till ändring i lagen om skattereduktion för förmögenhetsskatt samt förslag till ny tillfällig lagstiftning om fastighetsskatt (avsnitt 3.8, 5.4.1.1; avsnitt 3.25, 5.4.1.1 och 5.4.1.2; avsnitt 3.17 och 5.4.1.2).
Riksdagen avslår regeringens förslag om ändringar i 39 kap. 25–26 §§ inkomstskattelagen med tillämpning fr.o.m. den 1 januari 2007 (avsnitt 3.11 och 5.4.1.4).
Riksdagen avslår regeringens förslag om ändring i 10 § lagen om statlig förmögenhetsskatt (avsnitt 5.4.2).
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förändrade uppskovsregler.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skatt på boende.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen om statlig fastighetsskatt avseende uttag av fastighetsskatt för åren 2007 och 2008.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i 39 kap. 25–26 §§ inkomstskattelagen avseende schablonbeskattning för bostadsrättsföreningar, och att lagen ska tillämpas fr.o.m. den 1 januari 2008.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om översyn av fastighetsskatten.
Regeringen föreslår i proposition 2006/07:1 att underlag för fastighetsskatt för småhus och hyreshus (bostadsdelen) för beskattningsåren 2007–2008 som högst ska vara detsamma som för beskattningsåret 2006. Regeringen föreslår dessutom att den delen av fastighetsskatten som avser tomtmark för småhus bör begränsas till högst 2 kr per kvadratmeter eller maximalt 5 000 kr.
Vänsterpartiet avvisar de förslagen. Vänsterpartiet ställer sig däremot bakom förslaget att sänka fastighetsskatten på flerbostadshus från 1 januari 2007 samt slopa schablonintäktsbeskattningen för bostadsrättsföreningar, dock vill vi att det sker från och med 1 januari 2008.
Riksdagen bör besluta om att avslå regeringens förslag till ändring i 10 § lagen om statlig förmögenhetsskatt, förslag till förändring i lag om skattereduktion för förmögenhetsskatt och att avslå ny tillfällig lagstiftning om fastighetsskatt. Dessutom bör riksdagen besluta att avslå regeringens förslag om ändringar av 39 kap. 25–26 §§ inkomstskattelagen med tillämpning från och med 1 januari 2007.
Regeringen föreslår att förmögenhetsskatten bör avvecklas under innevarande mandatperiod, men att avskaffandet bör ske successivt av statsfinansiella skäl. I ett första steg ska skattesatsen halveras för finansiella och reala tillgångar som inte är fastigheter och bostadsrätter, från 1,5 procent till 0,75 procent.
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag och menar att en sänkning av förmögenhetsskatten ytterligare ökar de ekonomiska klyftorna. Det kan också vara förvånande att man väljer att sänka förmögenhetsskatten på tillgångar som inte utgörs av fastigheter. Det är ju ofta så att det bland småhusägare är vanligare att låg- och medelinkomsttagare drabbas av förmögenhetsskatt än att samma grupper gör det på grund av innehav av andra tillgångar. Riksdagen bör besluta om att avslå regeringens förslag om ändring i 10 § lagen om statlig förmögenhetsskatt.
Regeringen föreslår att systemet med uppskov med beskattning av kapitalvinster vid avyttring av privatbostäder bör utvidgas till att omfatta hela Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Vänsterpartiet avvisar förslaget och beaktar detta i budgetmotionen, Fi245. Samtidigt måste man ifrågasätta om inte andra lösningar bör prövas innan rätten till uppskov utvidgas. Vi befarar att risken för skatteundandragande kan öka samtidigt som den nya ordningen får statsfinansiella effekter.
Vad som ovan anförts om förändrade uppskovsregler bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Vänsterpartiet anser att fastigheter är tillgångar som ska beskattas. Fastigheter utgör också en viktig och stabil skattebas. Boendeskatterna får dock inte ge upphov till orimliga effekter. Ett problem med dagens system är att om hus i attraktiva områden säljs till ett högt pris till kapitalstarka människor, bidrar det till högre taxeringsvärden. Då kan permanentboende med låga inkomster få svårt att bo kvar eftersom ett högt taxeringsvärde kan leda till en hög förmögenhetsskatt förutom höjd fastighetsskatt.
Vänsterpartiet menar att människor inte ska tvingas från sina hem bara för att de bor i ett område där välbeställda personer köper hus. Vad som ovan anförts om skatt på boende bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Eftersom kombinationen av fastighetsskatt och förmögenhetsskatt i vissa fall kan ge en orimlig skattebörda medverkade Vänsterpartiet till att en begränsningsregel infördes för ett antal år sedan. Efter justeringar så sent som i 2006 års vårproposition innebär den att ingen ska behöva betala högre fastighetsskatt än vad som motsvaras av 4 % av hushållets samlade inkomst. Detta avser fastigheter med ett taxeringsvärde upp till ca 5 miljoner kronor. Den som genom begränsningsregeln kan få nedsatt fastighetsskatt kan också få nedsatt förmögenhetsskatt.
Vänsterpartiet har även medverkat till att en skattereduktion införts för konvertering från direktverkande elvärme och oljeuppvärmning till fjärrvärme eller biobränsle, värmepump samt solvärme. Detta avser åren 2006–2010.
Vänsterpartiet menar dock att det finns anledning att göra en översyn av skatt på boende. I avvaktan på en sådan översyn föreslås i Vänsterpartiets budgetmotion, Fi245, att uttaget av fastighetsskatt under beskattningsår 2007 (taxeringsår 2008) beräknas utifrån de taxeringsvärden som gällde vid beskattningsåret 2005. Från och med beskattningsår 2008 (taxeringsår 2009) beräknas fastighetsskatten utifrån 2006 års taxeringsvärden. Detta finns beaktat i Vänsterpartiets budgetmotion, Fi245.
Naturligtvis ska både begränsningsregeln (reviderad i samband med vårbudgeten 2006) och dämpningsregeln gälla. Riksdagen bör därför begära att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen om statlig fastighetsskatt enligt vad som ovan anförs.
För att undvika dubbelbeskattning föreslår Vänsterpartiet i budgetmotion, Fi245, även att schablonbeskattningen för bostadsrättsföreningar slopas från och med beskattningsåret 2008. Fastighetsskatten på hyresfastigheter bör fasas ut på sikt. Som ett första steg föreslår vi att skatten sänks från 0,5 procent till 0,4 procent från och med 1 januari 2007. Riksdagen bör därför begära att regeringen lägger fram förslag till ändring i 39 kap. 25–26 §§ inkomstskattelagen enligt vad som ovan anförs. Lagen ska tillämpas från och med 1 januari 2008.
I en översyn av fastighetsskatten bör olika alternativ prövas, t.ex. att fastighetsskatt tas ut med två basvärden, ett på byggnaden och ett på marken. Byggnadens värde kunde vara geografiskt neutralt, dvs. att samma hus får samma värde oavsett var det är beläget. Eventuellt kan detta kombineras med tak för markvärde. Naturligtvis ska dagens system utvärderas och fördelningspolitiska effekter av bland annat begränsningsregeln tas fram. Vi är också öppna för att diskutera andra lösningar. Översynen ska också omfatta beskattning av bostadsrätter. Vi föreslår att varje bostadsrätt ska värderas för sig och att den samlade värderingen blir underlag för bostadsrättsföreningarnas fastighetsskatt. Vad som ovan anförts om en översyn av fastighetsskatten bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
I en separat motion, Sk244, tar Vänsterpartiet upp frågan om överskottslikviditet. I motionen anser vi att det finns skäl att så snart som möjligt beakta den latenta skatteskulden vid förmögenhetsvärdering av ägares aktier i onoterade bolag. Förslaget beaktas i Vänsterpartiets budgetmotion, Fi245.