Motion till riksdagen
2006/07:Fi227
av Marie Engström m.fl. (v)

Punktskatter m.m.


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lägre energiskatt på el.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om anpassning till energiskattedirektivet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skatt på trafikförsäkringspremier.

  4. Riksdagen avslår regeringens förslag om ändring i 7 kap. 1 § mervärdesskattelagen (avsnitt 3.3 och 5.8.1).

  5. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om tilläggsskatt på alkoholhaltiga drycker.

  6. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam.

  7. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om ändring i lagen (1984:410) om skatt på bekämpningsmedel och ändring i lagen (1984:409) om skatt på handelsgödsel.

  8. Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi avseende skatt på avfallsförbränning.

  9. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till ändring i fordonsskattelagen avseende subvention i samband med efterkonvertering till etanoldrift.

  10. Riksdagen begär att regeringen återkommer med lagförslag om höjning av dieselskatten.

  11. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till ändring i fordonsskattelagen avseende sänkning av fordonsskatten.

  12. Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag till ändring i lagen om skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer i enlighet med vad som anförs i motionen.

  13. Riksdagen begär att regeringen återkommer med lagförslag avseende fastighetsskatt på vattenkraft.

2 Regeringens förslag i budgetpropositionen, proposition 2006/07:1

2.1 Energiskatt på el i norra Sverige

Regeringen föreslår i proposition 2006/07:1 att den lägre energiskattesatsen på el som gäller för förbrukning i hushålls- och servicesektorerna i vissa kommuner i norra Sverige bör sänkas med 3 öre per kWh. Förändringen skulle gälla från den 1 januari 2008. Vänsterpartiet avvisar förslaget, vilket också framgår av vår budgetmotion, Fi245. Vi tar på annat ställe upp frågan om regionalt grundavdrag och menar att den åtgärden får kvarstå som stöd till boende inom stödområde A, vilket är samma område som regeringen avser ska omfattas av sänkt energiskatt på el. Vad som ovan anförts om lägre energiskatt på el bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

3 Anpassning till energiskattedirektivet

Regeringen föreslår i proposition 2006/07:1 att anpassningen av bestämmelserna i lagen om skatt på energi till energiskattedirektivet ska slutföras. Vänsterpartiet anser att det i samband med en sådan anpassning blir nödvändigt med en översyn av näringslivets energiskatter. Speciellt bör uppmärksammas om eventuellt ytterligare miljöstyrande åtgärder kan vidtas för industrisektorn som inte omfattas av EU:s handelssystem. Målet ska vara att förbättra miljöstyrningen och effektivisera energianvändningen samtidigt som hänsyn tas till den energiintensiva industrins konkurrenskraft. I det arbetet är det viktigt att andra styrmedel såsom elcertifikat och handel med utsläppsrätter och möjligheten att ingå långsiktiga avtal beaktas. Vad som ovan anförts om anpassning till energiskattedirektivet bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

4 Skatt på trafikförsäkringspremier

Regeringen föreslår i proposition 2006/07:1 att en skatt på trafikförsäkringspremier införs. Vänsterpartiet avvisar det förslaget. Regeringen vill på så sätt att fordonsägarna ska ta en större del av kostnaderna för trafikskador. Vänsterpartiet avvisar det förslaget och menar att detta skulle innebära bland annat kraftigt höjda premier för bilägarna. Det finns naturligtvis ett samband mellan trafikolyckor och samhällets sjukvårdskostnader. Därför bör man i första hand satsa på andra åtgärder, t.ex. för ökad trafiksäkerhet, för att minska dessa kostnader.

Vad som ovan anförts om skatt på trafikförsäkringspremier bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

5 Mervärdesskatt på skidliftar

Regeringen skriver i proposition 2006/07:1 att den särskilda bestämmelsen om skattesats för transport i skidliftar tas bort från och med 1 januari 2007. Vänsterpartiet delar inte den uppfattningen. Bland annat är det svårt att veta om en sådan förändring skulle komma konsumenterna till del. Vad vi också kan notera är att branschen hittills haft en ganska god utveckling. Riksdagen bör besluta att avslå regeringens förslag om ändringar i 7 kap 1 § mervärdesskattelagen enligt vad som ovan anförs. Detta vill vi att riksdagen skall ge regeringen till känna.

6 Tobaksskatt

Regeringen skriver i proposition 2006/07:1 att styckeskatten på cigaretter höjs med 8 öre från 20 till 28 öre per cigarett. Skatten på röktobak höjs från 770 till 975 kr per kg. Skatten på snus höjs från 123 till 246 kr per kg. Skatten på tuggtobak höjs från 201 till 402 kr per kg. Skatten på cigarrer och cigariller höjs från 56 öre till 1 kr och 12 öre per styck. Ändringarna ska gälla från 1 januari 2007.

Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning och ställer sig bakom de ändringar i lagen om tobaksskatt samt lagen om beskattning av viss privatinförsel av tobaksvaror som detta föranleder.

7 Energiskatteavdrag för vindkraft

Regeringen skriver i proposition 2006/07:1 att den under 2004 inledda avtrappningen av energiskatteavdraget för vindkraft fortsätter. Det innebär att för landbaserad vindkraft sänks avdraget från 6,5 till 4 öre per kWh och för havsbaserad vindkraft sänks avdraget från 15 till 14 öre per kWh. Sänkningarna träder i kraft den 1 januari 2007.

Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning och ställer sig bakom de ändringar i lagen om skatt på energi som detta föranleder.

8 Skattelättnader för alternativa drivmedel

Regeringen skriver i proposition 2006/07:1 att koldioxidneutrala drivmedel även efter 2008 bör befrias från koldioxidskatt och energiskatt. Vänsterpartiet står i övrigt bakom regeringens förslag vad gäller fortsatta skattelättnader för alternativa drivmedel. Den nuvarande skattestrategin löper ut vid utgången av 2008. Vänsterpartiet har varit pådrivande dels för att en gång få till stånd skattestrategin, dels för att få en förlängning av stödet fram till år 2013.

9 Flygskatt

Regeringen skriver i proposition 2006/07:1 att lagen om skatt på flygresor ska utgå. Vänsterpartiet delar regeringens uppfattning och ställer sig bakom att lagen om skatt på flygresor utgår. I motion T357 utvecklas Vänsterpartiets syn i fråga om flygskatt.

10 Vänsterpartiets förslag

10.1 Skatt på alkoläsk

I budgetpropositionen för år 2006 bedömdes att en tilläggsskatt på alkoholhaltiga blanddrycker och vissa andra alkoholdrycker borde införas under våren 2006. Det angavs också att införande av en sådan skatt kräver ytterligare beredning bland annat hur de beskattningsbara dryckerna ska definieras. Vänsterpartiet har tagit upp detta i sin budgetmotion, Fi245. Vårt förslag ökar statens inkomster med 200 miljoner kronor Riksdagen bör därför begära att regeringen lägger fram förslag om tilläggsskatt på alkoholhaltiga drycker. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

11 Reklamskatt

Regeringen skriver i proposition 2006/07:1 att det inte för närvarande finns några förutsättningar att ta ytterligare steg i avskaffandet av den resterande reklamskatten. Vänsterpartiet har i en separat motion, Fi229, tagit upp frågan om ett ytterligare steg för att avskaffa reklamskatten. Vi föreslår att tidningar med annonsintäkt understigande 100 miljoner kronor per år befrias från att betala reklamskatt från och med 1 januari 2007. Riksdagen bör därför begära att regeringen lägger fram förslag till ändring i lagen (1972:266) om skatt på annonser och reklam. Vänsterpartiet har tagit upp detta i sin budgetmotion, Fi245. Statens inkomster beräknas öka med 60 miljoner kronor enligt Vänsterpartiets förslag. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

12 Skatt på bekämpningsmedel och handelsgödsel

Vänsterpartiet föreslår i budgetmotion, Fi245, en höjning av skatt på bekämpningsmedel och handelsgödsel med 20 %. Halterna av bekämpningsmedel ökar i svenska bäckar och åar och är så höga att de kan skada vattenlevande djur och växter. Fler än 20 bekämpningsmedel överskred vid ett eller flera prov den gräns när djur eller växter i vattnet kan skadas. Ökade åtgärder för att minska halterna av bekämpningsmedel kommer att bli nödvändigt. Riksdagen bör begära att regeringen lägger fram förslag om ändring i lagen (1984:410) om skatt på bekämpningsmedel och ändring i lagen (1984:409) om skatt på gödselmedel i enlighet med vad som anförts ovan. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

13 Avfallsförbränningsskatt

Vänsterpartiet föreslår i budgetmotion, Fi245, att skatten på avfall som förbränns höjs med 20 %. I juni 2006 tog riksdagen beslut om att fossilt kol i visst hushållsavfall ska vara skattepliktigt om det förbrukas för uppvärmning. Skatt på förbränning av avfall är nödvändig för att minska sopförbränningen och öka materialåtervinning. Utsläppen från deponi och förbränning av avfall har stor negativ påverkan på miljömålen giftfri miljö, ren luft, levande hav och kust samt det nationella klimatmålet. Riksdagen bör begära att regeringen lägger fram förslag om ändring i lagen (1994:1776) om skatt på energi i enlighet med vad som anförts ovan. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

14 Efterkonvertering till etanoldrift

Potentialen för konvertering av fossilbränsledrivna vägfordon är stor. Kostnaden för konvertering av en personbil varierar kraftigt. Vänsterpartiet föreslår i budgetmotion, Fi245, att det införs en subvention till bilägare om hon/han efterkonverterar sin bensinbil till etanoldrift. Subventionen ska uppgå till 5 000 kr och ska kunna dras av mot fordonsskatten. Subventionen ska omfatta årsmodellerna 1985–1999 och beräknas kosta ca 400 miljoner kronor under första året. Beräkningen baseras på att 10 % av bilägarna varje år under mandatperioden låter sin bensinbil genomgå en efterkonvertering. Subventionen ska kunna erhållas under 2007 och 2008. Riksdagen bör därför begära att regeringen återkommer med förslag till ändring i fordonsskattelagen i enlighet med vad som anförts ovan. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

15 Höjd dieselskatt

Vänsterpartiet föreslår i budgetmotion, Fi245, en höjning av dieselskatten från 2007 med 10 öre. Det innebär en ökad inkomst för staten med 280 miljoner kronor. Samtidigt föreslår vi att fordonsskatten sänks med 280 miljoner kronor. På så sätt styr vi mot ett högre pris på rörliga kostnader och ett lägre på fasta kostnader. Dieselskatten är lägre än bensinskatten. Bensinfordon ger något större utsläpp av växthusgaser. Diesel ger i sin tur upphov till större utsläpp av kväveoxider, partiklar och cancerframkallande ämnen än bensin. Riksdagen bör därför begära att regeringen återkommer med lagförslag om en höjning av dieselskatten i enlighet med vad som anförs ovan. Riksdagen bör dessutom begära att regeringen återkommer med förslag till ändring i fordonsskattelagen i enlighet med vad som ovan anförs. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

16 Höjd effektskatt på kärnkraft och höjd fastighetsskatt på vattenkraft

Vänsterpartiet föreslår i budgetmotion, Fi245, en höjning av effektskatten på kärnkraft med 300 miljoner kronor och en höjning av fastighetsskatten på vattenkraft med 300 miljoner kronor. Vi anser att de elprishöjningar som utsläppshandeln orsakat har bidragit till stora intäktsökningar för kärnkrafts- och vattenkraftsproducenterna. Mot den bakgrunden anser vi det rimligt med en skattehöjning i syfte att finansiera åtgärder för energiomställning. Riksdagen bör därför begära att regeringen återkommer med förslag till ändring i lagen om skatt på termisk effekt i kärnkraftsreaktorer och lagen om statlig fastighetsskatt i enlighet med vad som anförts ovan. Detta vill vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.

Stockholm den 30 oktober 2006

Marie Engström (v)

Ulla Andersson (v)

Egon Frid (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Jacob Johnson (v)

Peter Pedersen (v)