Riksdagen avslår regeringens förslag om ändring i 57 kap. 11 § inkomstskattelagen och 57 kap. 16–17 §§ samma lag (avsnitten 3.11, 5.5.1.1 och 5.5.1.2).
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag om ändring i inkomstskattelagen 65 kap. 14 § avseende bolagsskatt.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kreditering på skattekonto avseende forskning och utveckling.
Regeringen anser det motiverat med ett fortsatt reformarbete med reglerna för fåmansföretag och föreslår en bredare översyn. Redan nu föreslår man att nivån på schablonbeloppet i den så kallade förenklingsregeln höjs från 1,5 till 2 inkomstbasbelopp. Dessutom föreslår man att det lönebaserade utrymmet höjs från 20 till 25 procent upp till en lönesumma på 60 inkomstbasbelopp. Det avdrag på 10 inkomstbasbelopp som begränsar den lönesumma som legat till grund för beräkning av lönebaserat utrymme tas bort.
Vänsterpartiet avvisar regeringens förslag och har tagit hänsyn till det i vår budgetmotion, Fi245. Vänsterpartiet välkomnar dock en ytterligare översyn av regelsystemet som gäller aktiva delägare i fåmansföretag, de så kallade 3:12-reglerna. Vi anser att långsiktiga regelsystem är viktiga för näringslivet och noterar att de i propositionen föreslagna förändringarna trots allt inte ligger så långt ifrån nuvarande regler. I avvaktan på en övergripande översyn anser vi emellertid att det nuvarande regelsystemet bör ligga fast.
Riksdagen bör besluta att avslå regeringens förslag om ändring i 57 kap. 11 § inkomstskattelagen och 57 kap. 16–17 §§ samma lag.
Vänsterpartiet föreslår i budgetmotion Fi245, att bolagsskatten höjs från 28 till 30 procent. Det innebär en ökad inkomst för staten med 6,9 miljarder kronor år 2007. Vi menar att Sverige i och med det inte påtagligt försämrar sin konkurrenskraft. Förslaget motiveras också av att vi i vår budgetmotion har förslag som huvudsakligen riktar sig till mindre företag. Det gäller bland annat borttagande av sjuklönekostnader för mindre företag, borttagande av medfinansiering och stimulanser för ökade forskningsinsatser. Riksdagen bör därför begära att regeringen lägger fram förslag till ändring i inkomstskattelagen 65 kap. 14 § i enlighet med vad som anförts ovan.
Vänsterpartiet föreslår även att ökad forskning och utveckling ska uppmuntras i mindre företag. Detta utvecklas vidare i separat motion FoU i små och medelstora företag Sk251 och finns även upptaget i Vänsterpartiets budgetmotion, Fi245, där vi menar att stimulansen ska utformas som en kreditering av skattekonto. Förslaget ska gälla från och med år 2008. Vad som anförts om kreditering på skattekonto avseende forskning och utveckling bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.