Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening om vad som i motionen anförs om att medinflytandeförordningen (förordning [1995:808] om medinflytande för totalförsvarspliktiga) även ska gälla i kris och krig.
Syftet med medinflytande inom Försvarsmakten är, enligt medinflytandeförordningen, vilken 1995 fastslogs av regeringen, ” att utveckla verksamheten i enlighet med utbildningens mål och i syfte att i övrigt främja goda utbildningsförhållanden”. Medinflytande grundar sig på ett modernt ledarskap, vilket förutsätter gruppens delaktighet och engagemang för att uppfylla de ökade krav som ställs på soldaterna i det nya insatsförsvaret.
Medinflytandet är ett uttryck för de demokratiska ideal och den grundläggande människosyn som skall prägla verksamheten inom en demokratisk stats försvarsmakt. De ideal och värderingar som råder inom myndigheten lämnar rikets gränser då Försvarsmakten allt mer handlar om internationella insatser och humanitärt stöd i andra länders territorium. Således är det av yttersta vikt att medinflytandet som återspeglar det demokratiska Sverige också tydligt finns med och spelar en central roll i svenska militära operationer i utlandet.
Det är ÖB:s uppfattning att tillämpningen av medinflytande så långt som möjligt skall fungera i kris och krig. Dock finns det idag inget regelverk som säkerställer medinflytande i dessa situationer.
Tillämpningen av medinflytande i den svenska utlandsstyrkan har givit goda resultat för såväl soldater som officerare. Med anledning av detta bör riksdagen genom bifall ta ett tydligt ställningstagande för demokratin och på så vis uttrycka sin vilja att medinflytandeförordningen skall gälla i fred såväl som i tid av kris och krig. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.