Motion till riksdagen
2006/07:Fö206
av Krister Hammarbergh (m)

Brandflyg


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av förutsättningarna för att återinrätta det statligt finansierade brandflyget.

Motivering

Vi hade under många år ett fullt fungerande brandflyg byggt på frivilliga krafter, men för ett fåtal år sedan försvann det statliga anslaget till driften av flygplanen.

Tidigare genomförde Frivilliga flygkåren dessa uppgifter. Detta var en lösning som innebär låga kostnader för staten och att piloter fick den flygtid de behövde.

Under sensommaren och hösten 2006 har ett stort antal skogsbränder härjat. Flera av dessa hade sannolikt fått en betydligt mindre utbredning och lindrigare konsekvenser om de upptäckts i tid.

Den statliga finansieringen av brandflyget avskaffades med motivet att det i första hand borde vara skogsbolagen som skulle stå för kostnaderna. Eftersom ägandet av svensk skog omfattar långt fler än skogsbolagen har detta inte kunnat genomföras. Ett system som skulle baseras på avgifter för samtliga ägare av skogsmark i Sverige skulle få en oproportionerligt hög administrationskostnad i jämförelse med vad brandflyget totalt kan beräknas kosta.

Skogsbränder är av karaktären att de är svåra att upptäcka från marken, något som är naturligt med tanke på de stora arealer som måste bevakas. En startad skogsbrand sprider sig utan att ta hänsyn till vem som äger vad. Det är inte endast skogsägare som drabbas utan även enskilda husägare såväl som fritidshusägare. Brandövervakning kan i detta sammanhang ses som ett allmänt samhällsansvar.

Efter beslutet om indragning av statsbidraget tillsköt staten likafullt extra anslag för brandövervakning över skogsområden i södra Sverige efter orkanen Gudrun. De extra anslagen tillkom av skälet att brandflyget var det mest ändamålsenliga sättet att sköta bevakningen på.

Stockholm den 27 oktober 2006

Krister Hammarbergh (m)