Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om vikten av att återupprätta skogsbrandflyget.
Många stora skogsbränder denna sommar har tydligt visat att det förebyggande arbetet och tidig upptäckt av skogsbränder är mycket viktigt. I Norrland härjade många och svårsläckta mindre bränder. Mest dramatisk var storbranden utanför Boden – den största i modern tid – där virke för 50–100 miljoner kronor beräknas ha gått till spillo och samhällets räddningsinsatser har uppskattats till uppåt 15 miljoner kronor. Men också i Hälsingland och andra landskap härjade många skogsbränder.
Med regelbunden patrullering av skogsbrandflyg finns möjligheter att upptäcka brandhärdar i ett mycket tidigt skede, räddningsinsatser kan sättas in och hotande skogsbränder ofta avvärjas innan branden fått spridning. Men för tre år sedan drog sig staten ur det övergripande ansvaret för ett fungerande brandflyg i hela landet. Sedan dess har på vissa håll i landet olika provisoriska lösningar tillämpats, men effektiviteten i verksamheten har allvarligt försämrats.
Det borde nu vara mycket tydligt för alla att nedrustningen av skogsbrandflyget varit både dumt och dyrt för hela samhället. De många mindre bränderna denna sommar samt storbranden utanför Boden visar tydligt att frågan snarast måste få en lösning. Inte minst med tanke på att statligt ägda Sveaskog är landets största skogsägare borde det vara ett särskilt ansvar för staten att medverka till ett fungerande skogsbrandflyg.
Fram till 2002 bidrog staten via Räddningsverket med mellan 3 och 8 miljoner kronor för att upprätthålla skogsbrandflyget. Summans storlek varierade beroende på väderförhållandena mellan åren. Detta viktiga förebyggande brandflyg sköttes utmärkt av lokala flygklubbar mot en rimlig ersättning från staten.
Att göra en ”besparing” på några få miljoner för skogsbrandflyget är ett exempel på kortsiktigt tänkande där man inte tar hänsyn till de totala effekterna och kostnaderna för samhället. Enbart den stora branden i Norrbotten har inneburit att omkring 1 500 hektar skog har gått till spillo. Och samhällets kostnader bara för släckningsarbetet skulle ha räckt till ett fungerande skogsbrandflyg i cirka två år.
Skogen är en oerhört viktig resurs för landet som måste vårdas väl – och brandflyget är en ”försäkring” mot stora bränder. Allemansrätten är en stor och unik tillgång för Sverige som ger alla tillträde till skogen och vår natur men som också innebär ökad risk för bränder i skog och mark. Därför finns det starka skäl för att staten ska ta ansvar för att brandflyget fungerar i hela landet. Det kan inte vara rimligt att vältra över dessa kostnader på kommuner, skogsbolag och enskilda skogsägare.