Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om snabba insatser vid olycka och stimulans av sjukvårdshuvudmännen.
I dag vittnar alla om att det vid olyckor är oerhört viktigt att medicinska insatser sätts in så snart som möjligt. Detta gäller inte minst insatser där man använder sig av syrgas och av defibrillatorer. En snabb insats kan vara helt avgörande för om den skadade ska överleva eller inte, eller om den skadade ska få livslånga skador eller inte. Enligt expertis måste insatser vid hjärtstopp sättas in inom fem minuter för att det inte ska uppstå obotliga skador. Omkring 10 000 personer drabbas varje år av hjärtstopp i en miljö som ligger utanför sjukhusmiljön.
Vid ett skadetillfälle är det inte självklart att det är utbildad ambulanspersonal som kommer först till olycksplatsen utan lika vanligt är det att räddningstjänstens personal är först på plats.
I dag gäller regelverket att de som arbetar inom räddningstjänsten inom en kommun kan få utbildning av en läkare eller ambulansöverläkare i användandet av syrgas och defibrillatorer. Den utbildande läkarens ansvar för insatserna finns dock kvar, trots att det är någon annan som utför insatsen.
Sjukvårdhuvudmännen bör stimuleras till att i större utsträckning än i dag utveckla samarbetet med räddningstjänsten. Detta bör tillkännages för regeringen.
Men det finns andra stora möjligheter att ytterligare utveckla denna verksamhet. En konsekvent utbildningsinsats av alla offentliga jour- och beredskapsresurser i hjärt-lungräddning (HLR) skulle kunna innebära en höjd nivå och ett påskyndande av omhändertagandet vid olycka. Med den tekniska utvecklingen är det redan i dag möjligt att kalla in resurser för en första hjälp vid olycka.
Även utplacering av defibrillatorer vid arenor där många människor vistas (idrottsarenor, köpcentrum m.m.) borde övervägas för att snabbt få till stånd insatser.