Riksdagen avslår proposition 2006/07:61 Vissa bostadspolitiska åtgärder vad avser upphävandet av tillståndsplikten i lagen (2002:102) om allmännyttiga bostadsföretag samt upphävandet av informationsplikten till hyresgäster före överlåtelse.
Regeringen föreslår i propositionen bland annat att kravet på tillstånd för överlåtelse av fast egendom respektive aktier eller andelar i ett kommunalt bostadsföretag upphävs samt att kravet på information till hyresgästerna före beslut om överlåtelse av fast egendom m.m. i ett kommunalt bostadsföretag upphävs.
Regeringens förslag bejakar en aggressiv utförsäljning av allmännyttan som nu äger rum runt om i landets kommuner.
Ett exempel är Åre kommun där den nya borgerliga majoriteten har aviserat att hälften av allmännyttans hyresrätter ska säljas ut. I detta fall försöker den borgerliga majoriteten förminska betydelsen av detta, eftersom den påstår att det skulle vara möjligt att ställa krav på en social klausul som garanterar att bostäderna trots ny ägare även fortsättningsvis ska vara hyresrätter.
Riksdagens utredningstjänst menar att en sådan social klausul inte utgör något effektivt verktyg för att garantera hyresrätternas långsiktiga bestånd. Riksdagens utredningstjänst konstaterar vidare att en fastighet som upplåtits med tomträtt inte i sig utgör något hinder för förvärv och eventuell ombildning.
Allmännyttan är uppbyggd under en lång period som ett gemensamt allmännyttigt bostadsbestånd, präglat av självkostnadsprincipen. Det är ett attraktivt boende för breda befolkningsgrupper, oavsett inkomst eller bakgrund. Därmed har det varit ett viktigt instrument för att främja en social bostadspolitik och bygga goda bostäder till rimliga kostnader åt alla. De kommunala bostadsföretagen har drivits långsiktigt för att anpassa beståndet till behoven hos olika grupper – ungdomar, studenter, barnfamiljer, äldre och de lokala förutsättningarna.
Med borttagandet av tillståndsplikten riskerar marknadshyror att bli en verklighet för de boende på ställen med överhettade bostadsmarknader som exempelvis Åre och Stockholm. Det är viktigt att tillståndsplikten bevaras om de allmännyttiga bostadsföretagen skall kunna behållas som en grundsten för svensk bostadspolitik.
Allmännyttan är viktig för unga människors boende och för en arbetsmarknad som är präglad av säsongsarbete som Åre är. En utförsäljning av allmännyttan riskerar denna flexibla boendeform, samtidigt som det är en förmögenhetsöverföring från våra gemensamma tillgångar till privata händer. En utförsäljning går inte att göra ogjord.
Dessutom drabbas ungdomar hårdare än andra grupper av de generella hyreshöjningar som ett minskat allmännyttigt bostadsbestånd kommer att innebära.
Allbolagen har i dag skyldighet att informera hyresgäster som berörs av en planerad överlåtelse och beredas tillfälle att yttra sig innan ansökan om tillstånd inlämnas. Den borgerliga regeringen lägger nu fram förslag som innebär att hyresgästerna inte längre behöver informeras före en utförsäljning och att hyresgästerna inte längre får någon möjlighet att göra sin uppfattning hörd gentemot hyresvärden. Detta betyder att hyresgästernas rättigheter försämras och boendeinflytandet urholkas.