Motion till riksdagen
2006/07:C369
av Marita Ulvskog och Anneli Särnblad (s)

Konsumentpolitik för barn och unga


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om konsumentpolitiken för barn och unga.

Motivering

Ungdomar möter i dagens konsumtionssamhälle ständigt en lång rad konsumtionserbjudanden som kan vara svårt att överblicka konsekvenserna av. Många valmöjligheter har idag överlämnats till individen själv och valen är inte alltid de lättaste att göra. Ibland krävs mycket kunskap för att kunna välja rätt. I allt för många fall kan vi se konsekvenserna av att människor inte alltid behärskar denna situation utan gör kortsiktiga och felaktiga val som till slut kan innebära att de fastnar i skuldfällan.

I den konsumentproposition, Trygga konsumenter handlar hållbart, som den socialdemokratiska regeringen lade så var barn och konsumtion en av de stora frågorna. Den socialdemokratiska regeringen markerade tydligt att konsumentpolitik är en viktig del av den generella välfärdspolitiken.

Bland annat fick Konsumentverket i uppdrag att ta fram skolmaterial om privatekonomi, konsumentskydd och hållbar konsumtion. Konsumentverket har redan idag en viktig roll att ge webbinfo och att inrätta telefonservice till allmänheten. Och för ungdomar har man tips på sin webbsida och även idéer för skolan. Också konsumentvägledarna gör ett mycket viktigt arbete på detta område i många kommuner. Det är en viktig service till kommuninnevånarna i dagens konsumtionssamhälle.

I propositionen så belyser man även vikten av att skolan lär ut konsumentkunskap, vilket ska ingå i kärnämnena. I Konsumentpolitiska kommitténs betänkande Starka konsumenter i en gränslös värld SOU 2000:29 så redovisas en undersökning om skolan där 90 % av lärarna svarade att de behandlade hushållsekonomi i sin undervisning.

Flickorna i gymnasieskolan svarade att skolan var den viktigaste kunskaps­källan i konsumentkunskap. Killarna svarade att massmedierna var deras viktigaste kunskapskälla. En stor majoritet av eleverna tyckte de inte fick tillräckligt med konsumentkunskap i skolan.

Vi menar att skolan och lärarna kan och måste spela en viktig roll på detta område. Det handlar verkligen om att uppfylla läroplanens mål om att förbereda eleverna på vuxenlivet och på arbetsmarknaden. Det finns många goda exempel. På konsument Göteborgs hemsida så finns ett Internetbaserat pedagogiskt verktyg som vänder sig till gymnasieskolan för att fånga upp och kanalisera ungdomars intresse för konsumentfrågor.

I Dalarna bedrevs ett spännande projekt för att lära barn redan i förskoleåldern ”konsekvensekonomi”. Syftet är bland annat att tidigt träna barnen i att budgetera och kalkylera kostnader. Förhoppningsvis kan detta ge starkare och mer välinformerade konsumenter i framtiden.

En översyn bör göras för att undersöka hur man på bästa sätt kan stödja och uppmuntra alla goda förslag, idéer och projekt inom detta område.

Stockholm den 30 oktober 2006

Marita Ulvskog (s)

Anneli Särnblad (s)