Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om rätten att överklaga bygglov i annan kommun än där man är folkbokförd.
Besöksnäringen är en av de starkast växande näringarna i Sverige idag. Detta är positivt, inte minst för gles- och landsbygden där nya arbetstillfällen kan skapas och en inflyttning ske.
Men ingen utveckling är konfliktfri, och inom besöksnäringen kan det uppstå konflikter mellan exempelvis naturintressen och ”exploateringsintressen”. Den lagstiftning som gäller idag beträffande detta är tillfredsställande, och allemansrätten bör gå före äganderätten vid utveckling av naturturism.
Däremot ser vi ett annat problem och det gäller fritidshusägares rätt att överklaga bygglovsbeslut som ofta handlar om bostäder och vägar för den bofasta befolkningen i huvudsak. Vi menar att det inte är rimligt att en kommuns utveckling stundom i högre grad ”fjärrstyrs” av fastighetsägare som vistas i kommunen 1–4 veckor per år än av den bofasta befolkningen och dess folkvalda företrädare.
Det krävs bofast befolkning för att besöksnäringen skall utvecklas i en bygd!
Möjligheterna för en medborgare att överklaga beslut i annan kommun än den hon eller han är mantalsskriven i bör därför ses över.