Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att tillsätta en utredning med uppgift att se över lagstiftningen gällande tillsättning av de publika börsbolagens valberedningar i syfte att öka den kvinnliga representationen i valberedningarna.
Den strukturella diskrimineringen av kvinnor i näringslivet fortsätter. Fortfarande är det svårt för kvinnor att ta sig upp till bolagens ledningsgrupper och styrelser. Djupt inrotade traditioner och värderingar är oftast skälet till att kvinnor hindras att ta sig till toppen inom näringslivet. För det är varken så att kvinnor har lägre kompetens, lägre utbildning eller kortare arbetslivserfarenhet.
Representationen av båda könen i bolagsstyrelser har dock förbättrats men är fortfarande ojämställd. De senaste åren har andelen kvinnor i statliga bolagsstyrelser ökat från 28 procent till 41 procent och andelen kvinnor i börsnoterade företagsstyrelser har ökat från 5 procent till 15 procent. Denna förändring hade dock aldrig skett utan den debatt och de hot om lagstiftning som det socialdemokratiska partiet och regeringen initierade. Detta har uppmärksammat frågan och skapat ett mer aktivt sökande efter kompetenta kvinnor till styrelserna.
Samtidigt som representationen i bolagsstyrelserna har ökat under hotet om kvotering har dock representationen av kvinnor i bolagens operativa ledning minskat för varje år de senaste tre åren. Det är något som är oerhört bekymrande för den framtida rekryteringen av kvinnor till styrelsenivå. Nu, mer än någon gång, är det dags att seriöst se över de verktyg som finns för att öka den kvinnliga representationen så att den positiva trenden inte vänder och blir en negativ sådan.
Ett sådant verktyg är aktiebolagslagen samt bestämmelserna kring koden för bolagsstyrning, som är ett samarbete mellan staten och det privata näringslivet. Där finns det föreskrivet att bolaget ska ha en valberedning som representerar bolagets aktieägare. Det är på bolagens valberedning som ansvaret vilar att hitta kandidater till styrelsen. Och eftersom en stor del av valberedningens rekrytering sker genom kontakter och nätverk är sammansättningen av valberedningen oerhörd viktigt.
När man kikar närmare på bolagens valberedningar som har den viktiga rekryteringsuppgiften blir man inte förvånad över den snedvridna rekryteringen. Andelen kvinnor i de största börsbolagens valberedningar 2005 var 15 procent, och oftast är det samma namn som förekommer på flera platser. Vikten av valberedningens sammansättning tydliggörs än mer när man ser att andelen kvinnorepresentation i valberedningarna i stort sett avspeglar sig i börsbolagens styrelser.
Därför är det av stor vikt att öka den kvinnliga representationen redan i valberedningar så att arbetet med rekrytering av kvinnor till bolagens styrelser blir lättare.