Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av ytterligare insatser för ökat bostadsbyggande och minskad bostadssegregation.
Trots de insatser som gjorts under senare år för att stimulera bostadsbyggandet är bostäder en bristvara framför allt i storstäderna men också på många andra håll i landet. Detta är ett stort bekymmer eftersom ingen borde behöva tacka nej till en utbildning eller ett jobb för att man saknar bostad. Boendet är en grundläggande del av välfärden och påverkar starkt våra möjligheter att leva ett gott, rikt och tryggt liv.
Vi har ett gemensamt ansvar för att motverka bostadsbristen i landet. Det är riksdag och regering som har det övergripande ansvaret för en rättvis, hållbar och miljöriktig bostadspolitik. Men övergripande beslut måste omsättas och förverkligas lokalt. Många människor har idag varken möjlighet att välja boendeform eller bostadsområde. Fastighetsägare i storstadsområdena har ett klart övertag med sina möjligheter att välja och vraka bland de bostadssökande vilket ofta utestänger invandrare, ungdomar arbetslösa och människor med svag ekonomi och/eller ibland med sociala problem. Bostadssegregationen har under 90-talet förstärkts och klassklyftorna har ökat och detta tar sig sitt uttryck i våra bostadsområden, hur och var man bor.
Kommunerna har ett viktigt ansvar, här måste de allmännyttiga bostadsbolagen spela en aktiv roll och ta sitt samhällsansvar. Många kommuner gör redan detta och för många människor är den kommunala hyresrätten idag det enda alternativet.
Med en mångfald av upplåtelseformer och en blandad bebyggelse måste fler kunna välja det boendet som passar den egna situationen bäst. En stor utmaning inför framtiden är att skapa ett socialt och etniskt integrerat samhälle för oss alla.
För att stimulera ett ökat bostadsbyggande inrättade den socialdemokratiska regeringen ett investeringsbidrag för byggande av fler hyresrätter och studentbostäder. Detta ger möjlighet att bygga bra och billiga bostäder. Därför är det förödande att den borgerliga regeringen nu föreslår att investeringsbidragen ska upphöra redan vid kommande årsskifte.
Risken är uppenbar att detta leder till ett snabbstopp på allt byggande av hyresrätter. Följden blir att bostadsbristen ökar och att klyftorna på bostadsmarknaden växer. Det blir betydligt svårare för ungdomar och låginkomsttagare att hitta en bostad som de har råd med. Riksdagen bör därför avslå den borgerliga regeringens förslag att slopa investeringsbidraget för bostadsbyggande.