Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att öka användandet av rättvisemärkta produkter.
Rättvisemärkt är en etisk och social märkning med fokus på mänskliga rättigheter. När man köper rättvisemärkt bidrar man samtidigt till en bättre tillvaro för både barn och vuxna i de fattigare delarna av världen.
Rättvisemärkt består av en förening och ett bolag. Föreningen har ett tjugotal organisationer som medlemmar. Bolaget utfärdar licenser till svenska företag och ägs av Svenska kyrkan och Landsorganisationen (LO).
Rättvisemärkt har systerorganisationer i 16 länder i Europa, Nordamerika och Japan. De samarbetar inom Fair Trade Labelling Organizations International (FLO) som är det internationella kontrollorganet.
För att en produkt skall få bli rättvisemärkt måste ett antal kriterier vara uppfyllda. Arbetare och odlare skall få skäligt betalt, barnarbete tillåts inte, odlingarna skall vara ekologiska, arbetare skall ha rätt att organisera sig, ingen får diskrimineras på grund av kön, hudfärg eller tro och produkterna skall vara av hög kvalitet.
I Sverige, som har höga ambitioner när det gäller att försöka bidra till en ökad rättvisa runt om i världen, kan man tycka att det borde vara naturligt att alla offentliga verksamheter använde sig av dessa produkter. Nu är det inte alls så. Det är bara att titta på kommunerna. De handlar för totalt cirka 200 miljarder kronor varje år. Tyvärr så är det bara en av tio som ställer sociala och etiska krav i linje med Rättvisemärkts. Det här visar Rättvisemärkts egen granskning av kommunernas upphandlingar, genomförd i november 2004. Därmed missar de alltså en enkel möjlighet att bidra till en bättre värld.
Regeringen borde ta ett initiativ för att stimulera till ett ökat användande av rättvisemärkta produkter i allmänhet och när det gäller offentliga myndigheter och organisationer i synnerhet.