Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bostäder för alla åldrar.
Bostadens läge och standard har betydelse för kvaliteten i äldreomsorgen. En bostad som väl fyllde tidens krav på standard och komfort när den byggdes, kan för dagens åldrande befolkning bli en ”ålderdomsfälla”.
Vi befinner oss i övergången från institutionsboende till boende i invand hemmiljö. Fungerande hemtjänst i invand miljö kräver i dag ofta genomgripande förändringar i och i anslutning till bostaden. Installation av hissar, halkfria golv, tröskelfria lägenheter, anpassad badrumsstandard, bredare dörröppningar med mera belastar i dag kommunerna med mångmiljonbelopp.
I miljonprogrammets hisslösa två- till fyravåningshus är det svårt eller omöjligt för en rörelsehindrad att komma ut i friska luften. Han eller hon hänvisas till ett liv inomhus. De många trapporna sliter redan i dag på omvårdnadspersonalens hälsa. Till detta kommer andra försvårande olägenheter i boendet som mer eller mindre begränsar livsutrymmet. Dessutom saknas allt för ofta gemensamma trivselrum där boende kan träffas och anordna aktiviteter av olika slag.
När miljonprogrammet förverkligades under 60- och 70-talen kunde man inte förutse att äldreomsorg om 50 år i huvudsak sker genom hemtjänst i den egna bostaden. Inga röster höjdes därför då för de åtgärdsprogram för bostadsanpassning som nu är ett måste om vi ska leva upp till våra kvalitetsmål om värdigt boende i hemmiljö.
Risken är överhängande att äldre som bor i miljonprogrammets bostadskomplex isoleras i sina lägenheter, därför att de en gång byggdes för unga friska människor. Äldres boendebehov skulle enligt den tidens syn tillgodoses med ålderdomshem, servicehus samt vid sjukdom av långvården. Hemtjänst i eget boende var undantag, inte regel.
Nu ökar bostadsbyggandet. Begrepp som seniorboende och 55+ boende har tillkommit liksom servicehus med tillgång till bland annat gemenskapslokaler och olika dagverksamheter. Det är viktigt att gårdagens misstag inte upprepas, utan att man satsar på nyproduktion som i allt väsentligt tillgodoser kvaliteter för bra och fungerande boende för alla generationer. Ett ”alla åldrars perspektiv” borde vara en självklar utgångspunkt för all nyproduktion av bostäder. Med ett sådant grepp på såväl det nya som det äldre bostadsbeståndet kan vi se fram mot stora framtida vinster för samhällsekonomin.