Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om organisationen av Arbetslivsinstitutets enhet i Umeå.
Vid Arbetslivsinstitutets enhet i Umeå pågår idag ett viktigt arbete som syftar till att minimera ohälsa orsakad av fysikaliska och kemiska faktorer i arbetslivet. Den forskning som idag bedrivs vid enheten är på många sätt unik i sitt slag i Sverige.
Forskningen är koncentrerad till att fördjupa kunskaperna kring såväl kemiska och biologiska hälsorisker som hur buller, vibrationer och elektromagnetiska fält påverkar människors hälsa på arbetsplatser runt om i Sverige.
Denna kunskap utvecklas sedan till effektiva metoder som institutet förmedlar till berörda parter via exempelvis återkommande utbildningar, temadagar, seminarier och populärvetenskapliga publikationer.
Regeringen skriver i BP07 följande: ”Regeringen föreslår flera åtgärder för att effektivisera den statliga administrationen, bl.a. avser regeringen att föreslå sammanslagningar av flera myndigheter för att arbetet skall bedrivas effektivare och kraftfullare. Som ett led i minskningen av den statliga byråkratin, föreslås att anslaget till Arbetsmiljöverket minskas. Vidare föreslås att Arbetslivsinstitutet avvecklas.”
Det motiv som regeringen anger i budgetpropositionen stämmer således inte in på den verksamhet som bedrivs vid Arbetslivsinstitutets enhet i Umeå. Tvärtom så bedrivs där en verksamhet som är på många sätt unik inte bara i Sverige utan även internationellt. Det skulle vara till skada för arbetsmiljöforskningen om verksamheten avvecklas. Därför är det av stor vikt att Arbetslivsinstitutets verksamhet i Umeå får fortsätta i första hand med nuvarande organisation. Skulle detta inte vara möjligt borde verksamheten behållas antingen som en del av Umeå universitet alternativt kopplas till Arbetsmiljöverket.