Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om betydelsen av att Arbetslivsinstitutet i Göteborg får vara kvar som en viktig resurs för forskning och utveckling.
Arbetslivsinstitutet i Göteborg är till stor glädje för arbetslivsforskningen och utvecklingen av arbetslivet i Västsverige. Genom ett samarbetsavtal med Göteborgs universitet medverkade institutet redan vid sin tillkomst på ett avgörande sätt till att Göteborgs universitet beslöt att inrätta ett centrum för arbetsvetenskap vid universitetet. Avtalet skapade möjligheter för forskarutbildning som universitetet tidigare saknade och ledde också omedelbart till att centrumet kunde omvandlas till en institution med doktorander i arbetsvetenskap.
Flera doktorsavhandlingar har blivit resultatet av samarbetet. Genom Arbetslivsinstitutet i Göteborgs samverkan med företag i Västsverige kunde avhandlingsarbete ske på industriarbetsplatser. Institutets existens och inriktning medverkade till att universitetets arbetsvetenskapliga forskning fick goda kontakter med näringslivet och dess organisationer. Därmed fick forskningen en praktisk inriktning vid sidan av den teoretiska. Ett resultat av detta är att forskningen vid institutionen för arbetsvetenskap till övervägande del sker i samarbete med partner inom privat och offentlig sektor.
Också andra ämnen vid Göteborgs universitet som bedriver arbetsvetenskaplig forskning och utbildning, som sociologi, psykologi, företagsekonomi, yrkesmedicin m.fl., har stimulerats av samarbetet med Arbetslivsinstitutet i Göteborg. Tillsammans med institutet ingår de olika universitetsämnena och arbetsvetenskapen vid Chalmers i ett vetenskapligt råd, som leder forskarutbildningen inte bara vid institutionen för arbetsvetenskap, utan också samverkar med forskarutbildningen vid högskolorna i Västsverige och Karlstads universitet i en gemensam doktorandutbildning i arbetsvetenskap.
Västsverige är en tung industriregion med stort behov av forskning och utvecklingsarbete för att motverka arbetslöshet och främja ett integrerat och effektivt arbetsliv. Högskolorna och universiteten i Västsverige bildade därför 1997 ett nätverk för kunskapsöverföring och samverkan mellan högskola och näringsliv i Västsverige. I nätverket ingår, utom samtliga högskolor, Svenskt Näringsliv, fackliga organisationer, Västra Götalandsregionen, Business Region Göteborg m.fl. Utöver samarbete i olika utvecklingsprojekt arrangerar nätverket särskilda ”arbetslivsdagar” som möten mellan näringsliv och högskola. Arbetslivsinstitutet i Göteborg medverkar mycket aktivt i nätverket och har sedan 2005 tagit över koordineringen av arbetet i nätverket.
Undertecknade utgår från att Arbetslivsinstitutet i Göteborgs stora betydelse för utvecklingen av västsvenskt arbetsliv inte varit känd för den nya regeringen och vädjar enträget att institutet får vara kvar som en viktig resurs för forskning och utveckling i samverkan med näringsliv och högskolor i Västsverige.