Motion till riksdagen
2006/07:A315
av Ann-Kristine Johansson och Lars Mejern Larsson (s)

Företagshälsovård


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om företagshälsovård.

Motivering

Idag har vi en ohälsosituation som är helt oacceptabel. Arbetsmiljöer av dålig kvalitet är en stor anledning till den situation vi kan se idag. Många människor lider varje dag på sitt jobb på grund av de brister som finns i arbetsmiljön på arbetsplatsen. Flera undersökningar de senaste åren har konstaterat att orsaken till den stora sjukfrånvaron ofta har sin grund i förhållandena på arbetsplatsen, detta gäller särskilt på LO-området. Alltför många människor är idag sjukfrånvarande och många dessutom under alltför lång tid. För att förändra den här situationen krävs en rad olika åtgärder; det finns inga enkla lösningar. En av de största möjligheterna vi har för att vända ohälsoutvecklingen är företagshälsovården. Den är en oerhört viktig resurs både i det rehabiliterande och i det förebyggande arbetet med ohälsa på arbetsplatserna. Oavsett av vilken orsak människor är sjukskrivna är det ändå så att de allra flesta kan återgå till sin ordinarie arbetsplats.

Vi tror därför att en bra företagshälsovård utgör en mycket viktig resurs i detta sammanhang. Idag säger arbetsmiljölagen att arbetsgivaren ska vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att den anställde inte utsätts för ohälsa och olycksfall. Arbetsgivaren ska ansvara för att företagshälsovård finns tillgänglig med tanke på de behov som finns på arbetsplatsen.

Med företagshälsovård avses en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården ska särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktion och hälsa. Idag har vi en företagshälsovård som inte enligt lagstiftningen är obligatorisk. Tillgång till en bra företagshälsovård med god kvalitet och med en inriktning mot ett förebyggande arbete måste på sikt bli en rättighet för alla anställda. Det är hög tid att ta sig an denna viktiga uppgift att återuppbygga en bra kvalitetssäkrad företagshälsovård. Det bör också övervägas om inte företagshälsovården ska vara obligatorisk för alla anställda.

Stockholm den 26 oktober 2006

Ann-Kristine Johansson (s)

Lars Mejern Larsson (s)