Vi avvisar regeringens förslag om nedskärningar på Arbetsmiljöverket, om att avskaffa anslaget för bl.a. arbetsmiljöutbildning för fackligt förtroendevalda och avveckling av Arbetslivsinstitutet. Regeringens förslag att avveckla en stor del av det förebyggande arbetsmiljöarbetet och i stället koncentrera arbetet på hårdare tag mot påstått fusk bland de sjukskrivna, är att bortse från kopplingen mellan arbetsmiljö och ohälsa. Vi ökar i stället anslagen till regionala skyddsombud och för tillsyn.
Avvecklingen av Arbetslivsinstitutet (ALI) innebär en förskingring av kunskaper och resurser. ALI bedriver värdefull forskning inom områden som hälsa och ohälsa i arbetslivet, arbetsmarknad och sysselsättning, arbetsrätt, arbetets organisering, ergonomi och belastning, fysikaliska och kemiska hälsorisker, integration och mångfald samt utvecklingsprocesser i arbetslivet. Vänsterpartiet anser att det finns ett värde i att samla denna forskning och kompetens inom ramen för ett nationellt kunskapscentrum som arbetar i nära kontakt med parterna på arbetsmarknaden.
Vi föreslår ökade anslag till JämO för att ge myndigheten större utrymme att bedriva proaktivt och uppföljande arbete. Vi avvisar regeringens ökade anslag till Särskilda jämställdhetsåtgärder. Regeringens anslag på denna post är inte närmare preciserat, utan har karaktären av samlingsplats för de pengar regeringen skär ner på bl.a. Arbetsmiljöverket och ALI. Vi gör i stället omfattande satsningar på ett flertal andra utgiftsområden, bl.a. på att höja kvinnors löner, individualiserad föräldraförsäkring, anslag till genusforskning och ett omfattande skyddspaket för våldsutsatta kvinnor och barn.
1 Sammanfattning 1
2 Innehållsförteckning 2
3 Förslag till riksdagsbeslut 3
4 Arbetsmiljöverket 3
5 Arbetslivsinstitutet 3
6 Medlingsinstitutet 4
7 Särskilda utbildningsinsatser m.m. 4
8 Jämställdhetsombudsmannen (JämO) 4
9 Särskilda jämställdhetsåtgärder 5
10 Delegation för stöd till jämställdhetsintegrering 5
Riksdagen avslår regeringens förslag att avveckla Arbetslivsinstitutet den 1 juli 2007.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 14 Arbetsliv enligt uppställning:
Vi avvisar regeringens förslag om nedskärningar på Arbetsmiljöverket, som kommer att innebära att ca en tredjedel av personalen försvinner från verket. Vi ökar i stället anslagen för att ge utrymme för utökad tillsyn och fler regionala skyddsombud. Regeringens förslag innebär en kraftig nedmontering av det förebyggande arbetsmiljöarbetet. I stället satsar man allt krut på hårdare tag mot påstått fusk bland de sjukskrivna, vilket tyder på att man helt bortser från kopplingen mellan arbetsmiljö och ohälsa. De stora problemen med sjukskrivningar idag handlar om de långtidssjuka. Att förebygga ohälsa kräver insatser på många områden, men det förebyggande arbetet på arbetsplatserna genom tillsyn av regionala skyddsombud och Arbetsmiljöverket är en helt oumbärlig del i detta arbete. Vi utvecklar våra resonemang och ytterligare förslag till beslut på området i motionen Minskad ohälsa i arbetslivet.
Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 23:1 Arbetsmiljöverket med 49 miljoner kronor 2007.
Vi avvisar regeringens förslag om avveckling av Arbetslivsinstitutet (ALI). Avvecklingen av ALI innebär en förskingring av kunskaper och resurser. ALI bedriver värdefull forskning inom områden som hälsa och ohälsa i arbetslivet, arbetsmarknad och sysselsättning, arbetsrätt, arbetets organisering, ergonomi och belastning, fysikaliska och kemiska hälsorisker, integration och mångfald samt utvecklingsprocesser i arbetslivet. Utan denna forskning kommer inte minst Arbetsmiljöverket att ha betydligt sämre underlag för sitt fortsatta arbete. Vänsterpartiet anser att det finns ett värde i att samla denna forskning och kompetens inom ramen för ett nationellt kunskapscentrum som arbetar i nära kontakt med parterna på arbetsmarknaden. Mot bakgrund av det yrkar vi avslag för regeringens förslag att avveckla Arbetslivsinstitutet den 1 juli. Detta bör riksdagen besluta.
Sammantaget förslår Vänsterpartiet en ökning av anslaget 23:2 Arbetslivsinstitutet med 214 miljoner kronor 2007.
Vi avvisar regeringens förslag till ökade anslag till Medlingsinstitutet. En utvärdering av Medlingsinstitutets verksamhet (SOU 2006:32) ligger för närvarande på regeringens bord. Vi avser att återkomma med vidare synpunkter på Medlingsinstitutets framtida roll och uppdrag med anledning av den vidare hanteringen av denna utvärdering. Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en minskning av anslaget 23:7 Medlingsinstitutet med 2 miljoner kronor 2007.
Vi avvisar regeringens förslag att dra in anslagen till Särskilda utbildningsinsatser. Anslaget administreras av Arbetslivsinstitutet och är medel riktade till arbetsmarknadens parter för funktionsutbildning, styrelseutbildning och allmänna informationsinsatser på arbetslivsområdet samt viss EU-bevakning.
Funktionsutbildningen har framför allt handlat om arbetsmiljöutbildning för fackliga förtroendevalda. Att dra in dessa medel skulle innebära ytterligare försvagning av det viktiga arbetsmiljöarbetet. Sammantaget föreslår Vänsterpartiet att anslaget 23:8 Särskilda utbildningsinsatser återinrättas och ökas med 44 miljoner kronor 2007.
Vi föreslår en ökning av anslagen till JämO för att ge myndigheten större utrymme att bedriva proaktivt och uppföljande arbete. Medlen är inte avsedda att täcka nya eller specificerade uppdrag för myndigheten, utan är en generell förstärkning av JämO:s arbete inom ramen för nuvarande regleringsbrev. Sammantaget föreslår Vänsterpartiet att anslaget 24:1 Jämställdhetsombudsmannen ökas med 1,2 miljoner kronor 2007.
Vi avvisar regeringens ökade anslag till Särskilda jämställdhetsåtgärder. Regeringen skriver löst i sin budgetproposition att deras anslag på området ska omfatta bland annat satsningar på forskning om kvinnors hälsa, samt en handlingsplan för att minska våldet mot kvinnor. Vidare beskriver regeringen att det inom anslaget ryms sedan tidigare beräknade medel för en handlingsplan mot prostitution och människohandel med mera.
Vänsterpartiet anser att regeringen genom denna vagt specificerade pott kompenserar sig för bristen på konkreta jämställdhetspolitiska förslag.
Vi gör i stället på ett flertal andra utgiftsområden omfattande satsningar bland annat på att höja kvinnors löner, anslag till genusforskning, inrättandet av en haverikommission som ska utreda mord på kvinnor, fortbildning inom rättsväsendet och socialtjänsten, ett omfattande skyddspaket för våldsutsatta kvinnor och barn med mera.
Anslaget för särskilda jämställdhetsåtgärder är i vårt förslag i huvudsak medel till särskilda jämställdhetsprojekt som inte ryms inom ramen för det särskilda anslaget för kvinnors organisering under utgiftsområde 17. Bidragen till sådana projekt ska hanteras av Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt. Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en minskning av anslaget 24:2 Särskilda jämställdhetsåtgärder med 406 miljoner kronor 2007.
Vi avvisar regeringens aviserade höjning av anslaget till Delegation till jämställdhetsintegrering i statliga myndigheter. Delegationen inrättades i syfte att under en tidsbegränsad period ge stöd till arbetet med jämställdhetsintegrering av statliga myndigheter. Vänsterpartiet menar att det inte finns anledning att förlänga delegationens uppdrag, utan att jämställdhetsperspektivet nu bör kunna antas vara en integrerad del i samtliga myndigheters arbete. Vi föreslår i stället utökade möjligheter till kvalitetskontroll av jämställdhetsarbetet hos myndigheter. Dessa förslag utvecklas närmare i motionen En feministisk politik för jämställdhet. Sammantaget föreslår Vänsterpartiet en minskning av anslaget 24:3 med 1 miljon kronor 2007.