Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om förlängning av nu gällande tider för varsel vid arbetstidsförändringar.
Arbetsgivaren har i dag rätt att med kort varsel (två veckor) förändra de anställdas arbetstider, vilket är otillfredsställande. De varseltider som i dag råder ger de anställda alldeles för kort tid att anpassa sin vardag till eventuella förändringar av arbetstiden. För en barnfamilj kan det bli svårt att hinna med att klara av att förändra den egna vardagen som t.ex. att få ändrade tider i barnomsorgen. Sådana villkor på arbetsmarknaden är inte tillfredsställande. Det är väsentligt att anställda kan påverka sin vardag och har bra förutsättningar att kombinera familjelivet med förvärvsarbete. Frågan om varsel om förändrade arbetstider var föremål för en utredning, Kommittén för nya arbetstids- och semesterregler (Knas), som den dåvarande socialdemokratiska regeringen tillsatte. De lämnade sin rapport 2002. Utredningen såg flera fördelar med att förlänga varseltiden som ett led i att öka tryggheten och de anställdas inflytande.
Mot denna bakgrund anser vi att regeringen ska lägga fram ett förslag till förändringar i arbetstidslagen, med utgångspunkt från förslagen i utredningen, som innebär att varsel för arbetstidsförändringar förlängs till förslagsvis fyra veckor.