Motion till riksdagen
2006/07:A266
av Björn von Sydow (s)

Forskning om arbetslivsfrågor


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att finansieringen av Saltsas fortsatta forskning säkras utan avbrott.

Motivering

Saltsa är ett samverkansprogram mellan Arbetslivsinstitutet, LO, TCO och Saco som driver problemorienterad forskning om aktuella svenska och europeiska arbetslivsfrågor. Programmet syftar till ett bättre svenskt och europeiskt arbetsliv genom att ta fram och förmedla aktuella kunskapsunderlag av hög vetenskaplig kvalitet. Ett nära samarbete har byggts upp med forskare vid ett antal europeiska universitet och forsknings- och utredningsinstitut. Programmet har en årsbudget på 13 miljoner kronor och driver för närvarande ca 25 olika forskningsprojekt om svenskt och europeiskt arbetsliv med svenska och europeiska forskare. Saltsa har vunnit stor respekt och tycks mer känt bland bl.a. beslutsfattare i de europeiska institutionerna i Bryssel än här hemma.

Allan Larsson, som bl.a. varit generaldirektör för EG-kommissionens direktorat för sysselsättning och socialpolitik, fick i uppdrag att utvärdera Saltsaprogrammet 2002. Allan Larssons kommentar till Saltsaprogrammet:

Den verksamhet, som Saltsa har berdrivit under snart fem år, har redan under denna period lämnat ett antal viktiga bidrag till kunskapen om arbetsmarknad och arbetsliv. Programmet har därigenom lagt en god grund för de svenska organisationernas medverkan i den europeiska sociala dialogen. Saltsas verksamhet bör från svenskt EU-perspektiv betraktas som en viktig investering, som kommer att ge ett ökat utbyte under de närmaste åren, och som kan användas både av organisationerna och av det officiella Sverige som ett sätt att påverka den europeiska dagordningen och policyutvecklingen.

Det har nu gått ytterligare fyra år och Saltsa har befäst den ställning som Allan Larsson konstaterade. Saltsa har publicerat rapporter av hög relevans – relevanta inte bara för parterna på arbetsmarknaden utan också för statsmakterna. Det gäller frågor om arbetsmiljöorganisation, arbetsmarknadspolitik och arbetsrätt. Allt med en europeisk dimension. Den europeiska sysselsättningsstrategin har exempelvis analyserats med avseende på innehåll och hur den har införlivats i medlemsstaterna. Den aktuella frågan om ”flexicurity” analyseras i ett av de pågående projekten.

Vid etablerandet av Saltsaprojektet bestämdes det att Arbetslivsinstitutet skulle vara värdmyndighet. Om institutet läggs ned såsom regeringen före­slagit är det angeläget att forskningsprojektet får en fortsättning utan avbrott. Det tar nämligen flera år att etablera internationella forskningssamarbeten av den kvalitet som Saltsa har. Även ett kortare avbrott betyder att forskningsprojektet måste avbrytas och att de avtal som finns med de utländska institutionerna måste brytas. I värsta fall kan det bli fråga om skadestånd till de institutioner där forskningen bedrivs.

Stockholm den 29 oktober 2006

Björn von Sydow (s)