Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om undantagen i lagen om anställningsskydd.
Genom en ändring av lagen om anställningsskydd (LAS) 22 § från 1 januari 2001 gäller att arbetsgivare med högst tio anställda får undanta två personer innan turordning efter anställningstid fastställs vid uppsägning på grund av arbetsbrist.
Motivet som angavs för denna lagändring med undantagsregeln är att arbetsgivare med färre än tio anställda ska kunna undanta särskilt betydelsefulla nyckelpersoner, något som inte var nödvändigt att lagstifta kring. Parterna kan vid uppsägning på grund av arbetsbrist gemensamt konstatera att vissa personer med särskild kompetens kan vara avgörande för ett företags överlevnad. Arbetstagarorganisationerna prövar då om man ska sluta avtal om en viss turordning. Med den förändring som gjordes är det istället arbetsgivaren som ensam beslutar om vilka två personer han/hon vill undanta.
Nu har det gått mer än fem år sedan denna lagändring. Det har under dessa år visat sig att det inte alltid är just nyckelpersoner som undantas. Flera exempel finns där undantagsmöjligheten har inneburit att ”obekväma” anställda, föräldralediga (oftast kvinnor) och tjänstlediga på grund av havandeskap har blivit tvungna att lämna sina anställningar.
Kvinnor som väntar barn har faktiskt ett sämre anställningsskydd idag än år 1939. Just 1939 fick vi en särskild lag som förbjöd arbetsgivaren att säga upp på grund av havandeskap.
Vi menar att den genomförda förändring av LAS 22 § enligt ovan, som gör det möjligt för arbetsgivare med högst tio anställda att undanta två personer innan turordning efter anställningstid fastställs vid uppsägning på grund av arbetsbrist, ska tas bort.