Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om uppdatering av skyddsombudsregistret.
Enligt arbetsmiljöförordningen ska uppgift om skyddsombud snarast efter förrättat val lämnas till arbetsgivaren och till Arbetsmiljöverket. Genom anmälan hamnar denne i skyddsombudsregistret, vilket ger skyddsombudet hans eller hennes befogenheter.
Skyddsombudet har en allt mer viktig funktion på arbetsplatser. För att kunna fullfölja sitt uppdrag behöver de utbildning, men minst hälften av Sveriges skyddsombud saknar idag helt den utbildning uppdraget och lagen kräver.
Skyddsombudsregistret administreras av Arbetsmiljöverket, men verket kan inte av juridiska skäl använda sig av registret i sitt arbete. Inte heller kan regionala skyddsombud genom registret spåra upp skyddsombud som saknar utbildning. Uppgifter om utbildning saknas nämligen i registret.
Skyddsombudsregistret är idag till stor del ett adressregister mest av den anledningen att det inte helt ska försvinna. Nu när Arbetsmiljöverket enligt regeringens förslag ska minska sin verksamhet, finns det stor risk att skyddsombudsregistret helt försvinner.
I stället borde registret utvecklas till någonting användbart för alla parter, men Arbetsmiljöverket saknar medel till det. Ett utvecklat skyddsombudsregister bör utöver, skyddsombudets namn och hemadress (då vissa arbetsgivare vägrar att vidarebefordra brev till skyddsombud), innehålla också arbetsgivarens namn och adress, datum då personen blev vald till skyddsombud samt datum då skyddsombudet fick sin/sina utbildningar för uppdraget, vilken typ av utbildning skyddsombudet genomgått, utbildningens längd och vilken/vilka som var utbildningssamordnare.
Med tillgång till ovanstående uppgifter i ett uppdaterat och utökat skyddsombudsregister, kommer det att bli möjligt för regionala skyddsombud att följa upp skyddsombudens utbildningar inom respektive område. Dessutom kommer Arbetsmiljöverket att kunna använda sig av registret i sitt arbete. Det innebär möjlighet att jämföra resultat i arbetsmiljöarbetet, till exempel sjukfrånvaron mellan olika arbetsplatser, där utbildade respektive outbildade skyddsombud verkar.
Sveriges alla arbetare, landets alla regionala skyddsombud och Arbetsmiljöverket behöver verkligen detta register.