Motion till riksdagen
2006/07:A239
av Luciano Astudillo m.fl. (s)

Kommunalt flyktingmottagande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att regeringen genom olika åtgärder fortsätter säkerställa att alla kommuner ställer upp i flyktingmottagandet.

Motivering

Att ta emot människor som flyr undan krig och förtryck är en självklar följd av den värdegrund det svenska samhället vilar på. Under de senaste tjugo åren har invandringen i huvudsak varit knuten till flyktingskap.

Malmö har trots de omfattande ekonomiska problem som drabbade staden under 1990-talet tagit sin del av ansvaret för den svenska flyktingpolitiken. Malmö tog under perioden 1998–2001 emot 7,9 % av de flyktingar som erhöll uppehållstillstånd i Sverige. Detta kan jämföras med att Malmö har 2,9 % av rikets befolkning. Det kan också jämföras med att rika och ekonomiskt välmående kommuner såsom exempelvis Malmös grannkommun Vellinge i Skåne vägrat att ta emot flyktingar över huvud taget.

Dock har möjligheten att ge dessa nyanlända bästa möjliga start i Sverige varit begränsad i Malmö. Bostadsbrist, trångboddhet, svårigheter i skolan och ett stort utanförskap är bara några av de problem som Malmö brottas med än i dag. Därutöver visar beräkningar gjorda av Integrationsverket att kommunerna inte fullt ut kompenserats för sitt flyktingmottagande de senaste åren. Detta har bland annat resulterat i att ett flertal kommuner har uppvaktat ministern i denna fråga. Mot denna bakgrund är det inte så märkligt att Malmö kommun har försökt hitta alternativa metoder i ett kärvt ekonomiskt läge.

Flyktingmottagandet är ett nationellt åtagande och därför anser jag att det bör till åtgärder för att säkerställa att alla kommuner ställer upp i flyktingmottagandet.

Stockholm den 26 oktober 2006

Luciano Astudillo (s)

Marie Granlund (s)

Leif Jakobsson (s)

Hillevi Larsson (s)