Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att arbetsgivare bör kunna dömas att ta tillbaka uppsägningar om turordningsreglerna inte följts.
Lagen om anställningsskydd är till för att öka anställningstryggheten genom att förbjuda obefogade uppsägningar och avskedanden. Saklig grund kan vara personliga förhållanden eller, vilket är vanligare, arbetsbrist. Vid uppsägning på grund av arbetsbrist är arbetsgivaren skyldig att följa en särskild turordning. Den innebär att de som har den längsta anställningstiden har förtur till fortsatt arbete, såvida arbetsgivaren i förhandlingar med facket inte kommit överens om att undanta personer med särskild kompetens.
En ogrundad uppsägning kan ogiltigförklaras av Arbetsdomstolen så att arbetstagaren får behålla sin anställning. Det gäller dock enbart när det gäller uppsägning på grund av personliga förhållanden. När det gäller uppsägning på grund av arbetsbrist kan domstolen inte döma arbetsgivaren att ta tillbaka uppsägningen, trots att turordningsreglerna inte har följts.
Jag menar att detta är orimligt. Det innebär att enskilda som drabbas inte har någon möjlighet att få tillbaka sitt arbete trots att lagen inte har följts. En arbetsgivare som inte följer turordningsreglerna bör kunna dömas att ta tillbaka uppsägningen, så att arbetstagaren får behålla anställningen.