Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om införandet av obligatorisk företagshälsovård.
Företagshälsovården är en viktig kugge i kampen för ett bra arbetsliv och en bra rehabilitering. Ohälsa måste bekämpas på alla sätt, och den förebyggande verksamheten som företagshälsovården idag bedriver kommer inte alltid alla till del.
Det har hänt mycket kring företagshälsovården under de senaste åren. Arbetslivsinstitutet har genomfört utbildningar av företagshälsovårdspersonal under 2003–2005, och medel för ytterligare utbildningar anslogs i budgeten för 2006. Företag kan certifiera sig i antalet företagshälsovårdsanställda, nya grupper av beteendevetare och psykologer för tjänstgöring inom företagshälsovård har tillkommit och en distansutbildning har införts för företagsläkare och företagssköterskor.
Bland löntagarnas organisationer förs en bred debatt om hur företagshälsovården kan utvecklas för att öka hälsan i arbetslivet och minimera skador och sjukdomar. Nu är det dags att gå vidare. Att bekämpa ohälsan i arbetslivet borde ligga i allas intresse, både arbetsgivarens och arbetstagarnas men också politikernas. Ekonomiskt men framförallt för individens skull behöver åtgärder vidtas som ligger i linje med de utredningar som pekar på företagshälsovårdens betydelse.
Det är viktigt att fortsätta stärka företagshälsovården och att se till att det även i framtiden finns personal som är speciellt utbildad för de frågor och problem som kan förknippas med arbetslivet. Det är också dags att införa en företagshälsovårdslag där företagshälsovården görs obligatorisk för alla i syfte att tydliggöra arbetslivets betydelse för eventuellt uppkommen ohälsa men framförallt för att kunna vidta åtgärder för att minimera ohälsa och vidta åtgärder. Ingen arbetsgivare skall kunna avstå att teckna avtal för sina anställda.